Европейският орган по безопасност на храните (EFSA), Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията са обезпокоени от влиянието на антибиотиците за увеличаване на реизистентните към антибиотици бактерии.
В Европа продължава да има важни разлики по отношение на прилаганите антибиотици в животновъдните ферми. И като цяло използването им в животновъдството е по-високо, отколкото пи хората.
В частност антибиотиците от група I, действащи бактерицидно върху размножаващи се и неразмножаващи се микроорганизми(полимиксините), в това число колистинът продължава широко да се използва в животновъдните ферми.
В доклада се отбелязва, че устойчивостта например към хинолоните, използващи се за лечение на салмонелоза и кампилобактериоза при хората, е свързано с използванитне антибиотици в животновъдство.
Лошото е, че дори ако антибиотиците бъдат разделени на групи, които да се използват отделно само в хуманната и други - само във ветеринарната медицина, това няма да реши проблема.
Ако се забрани използването в животновъдството на антибиотици последно поколение, то, първо, може съществено да се увеличи смъртността във фермите, което ще доведе до дефицит на храни, а, второ, не всички държави имат достъп до съвременни лекарства, затова част от хората на планетата ще останат незащитени от т.нар. супербактерии, които не се поддават на лечение с класически антимикробни препарати, смятат експертите.