Малкият на размер вредител причинява големи бели

Много често един от най-сериозните неприятели в зеленчуковата градина се явява оранжерийната белокрилка. Вредителят се появява в дворовете през втората половина на април или началото на май. Развива до 10-12 поколения годишно и зимува по растенията в оранжериите, както и по цветята в домовете.

Какво трябва да знаете:

Белокрилката може да се срещне по плевелите, зеленчуците и декоративните видове.

Неприятелят се заселва от долната страна на най-младите листа.

През деня пеперудите стоят неподвижно и само при разклащане на листата, се разхвърчават на къси разстояния и отново кацат.

През нощта насекомите са активни и прелитат от едни растения на други.

Какво да знаете за неприятеля

Женските белокрилки снасят оплодени и неоплодени яйца по долната страна на листата. Една белокрилка снася обикновено 150-250.

След 8-15 дни от яйцата се излюпват ларви, които смучат сок главно по долната страна на листата и по-ограничено от листните дръжки, стъблата и плодовете.

Развитието на жизнения цикъл се повтаря до октомври, когато възрастните белокрилки мигрират по растенията в оранжериите или по цветята в домовете.

ВАЖНО!

Пръсканията започват при установяване на летящи пеперуди, като продуктите за растителна защита задължително се редуват както по активно вещество, така и по механизъм на действие.

Одобрени продукти

Регистрирани препарати за борба с оранжерийната белокрилка са: актара 25 ВГ - 0,03% (3 дни карантинен срок), адмирал 10 ЕК - 0,05% (3 дни), Би-58 - 0,1% (21 дни), вазтак нов 100 ЕК - 0,03% (7 дни), децис 100 ЕК - 0,017% (7 дни), ефориа 045 ЗК - 0,125% (7 дни), конфидор енерджи ОД - 0,08% (3 дни), ланат 20 С- 0,125% (7 дни), моспилан 20 СГ - 0,02% (3 дни), нексид 015 КС - 0,04% (7 дни), фюри 10 ЕК - 0,02% разтвор (21 ден).

Как да се води ефективна борба

Комбинира се агротехника и химия

За да е ефективна борбата срещу белокрилките, трябва да се комбинират всички мероприятия - агротехнически, химични, биологични, физико-механични и др.

Растителната защита започва още с подготовката на оранжериите за отглеждане на разсада или за разсаждане на растенията. Тя трябва да продължи до края на вегетационния период.

Задължително е да се унищожат всички растителни остатъци от предишното производство и плевелите, както в оранжерията, така и около нея.

Целта на агротехническите мероприятия е да се отгледат здрави и силни растения, които се нападат по-рядко.

Препоръчва се третиранията да започнат още при отглеждането на разсад, след образуване на първите същински листа. Те са насочени срещу възрастните преди яйцеснасяне за ограничаване плътността на неприятеля.

Извършва се дву-трикратно третиране през 6-8 дни с контактно действащи инсектициди.

Борбата трябва да продължи и след пикирането на разсада, с двукратно третиране. Първото се провежда 2-3 дни след пикирането, а второто - 2-3 дни преди засаждането.

До и по време на беритбата

РЗ-продуктите са различни

В зависимост от карантинните срокове на химичните препарати, борбата може условно да се раздели на два периода: от разсаждането на разсада на постоянно място до беритбата на първите зеленчуци и през беритбения период.

През първия период може да се използват препарати с по-дълъг карантинен период, а през втория - с по-кратък.

Срещу ларвите и нимфите най-добри резултати дават системните, проникващите и трансламинарните инсектициди.

За възрастните могат да се използват и контактни средства.

В ОРАНЖЕНИИТЕ

В студените месеци белокрилките се запазват в оранжерии, както и вкъщи по цветята