И как да избегнете загубите от несполучливо заплождане

Много често свиневъдите имат сериозни проблеми, когато се сблъскват със "смътните" симптоми на еструс при свинете, смятат специалистите от Съюза на европейските практикуващи ветеринарни лекари (Union of European Veterinary Practitioners - UEVP). И затова резултатът е предизвестен - компрометиран е успехът от заплождането на животните.

Какво споделят свиневъдите

От наблюденията им става ясно, че има разлика в поведението при еструс между младите и старите свине. Повечето от новозакупените млади свине показват разгоненост (в резултат на транспортирането), която се повтаря редовно на интервал от около 21 дена. Така че при третото разгонване животните вече може да бъдат заплодени. Процентът на забременелите млади свине е почти 100%. Съвсем различна е картината при старите свине. При тях не може да се определи оптималният момент за заплождане, защото не може да се разпознае началото на рефлекса на неподвижност, респ. разгонването

Ето защо съгласно придобития опит фермерите започват да осеменяват старите свине от 5-ия ден след отбиването на малките. Някои от животните осеменяват 4 до 5 пъти, защото не може да се разпознае и краят на разгонване

И въпреки многократното осеменяване процентът на бременните свине спада незначително.

Много често причина за неразгонването на свинете е и самото помещение. При обиколка в помещението за специалистите от Съюза на европейските практикуващи ветеринарни лекари бързо става ясно, че свинете след отбиване на малките почти не могат да бъдат стимулирани към разгонване от заобикалящата ги среда. Защото пътят между помещението за опрасване и центъра за заплождане е много къс. Освен това и в двете отделения температурата е между 22 и 25 градуса С и имат сходни светлинни условия. Според наблюденията на ветеринарите важен е все пак положителният стрес при преместване, като например в резултат на значителната разлика в температурата и светлината. Защото този стрес стимулира животните. Същото се отнася и за младите свине, които производителят на прасета настанява в отделна сграда.

Какви са препоръките:

понижаване на температурата в центъра за заплождане на 20 градуса С;

подмяна на старите лампи със светлинен газ с нови и допълнително монтиране на други тръбни осветителни тела. Това води до значително покачване интензитета на осветлението до 250 лукса;

преместване на нерезите в друго отделение и пускането им в отделението на свинете само по време на контрола и осеменяването.

Ветеринарните специалисти са убедени, че благодарение на тези промени разгонените свине ще са много повече. Причината - разпознаването на началото и края на еструса става по-лесно и по този начин може да се намали честотата на осеменяване до 2,6 ампули на свиня и разгонване.

Има и друг проблем за решаване, и то не по-маловажен. И той е как да се намали броят на прасилата с по-малко от 10 родени прасета

При оглед в наблюдавани свинеферми ветеринарните специалисти са установили, че отделни прасила са само с по 10 или по-малко на брой прасета. Съответните свине обаче не са имали никаква обща предистория що се отнася до възраст, заболявания, помощ при опрасване, възраст на първото заплождане и т.н. При анализа на следващите 3 осеменявани групи става ясно, че някои свине още на четвъртия ден след отбиване на малките показват признаци на рефлекс на неподвижност. В резултат на това свинете с прояви на еструс се осеменяват, а след това останалите животни от групата. След направен анализ в резултат на наблюдение след четири месеца се оказва, че почти всички свине с малко на брой прасила са били осеменявани по три пъти

От Съюза на европейските практикуващи ветеринарни лекари смятат, че често фермерите прилагат много рано или късно осеменяване (изкуствено осеменяване 1 или изкуствено осеменяване 3) с половин доза. Тъй като свинете, осеменени по този начин, имат малко на брой приплоди, специалистите допускат, че част от яйцеклетките не са били оплодени вследствие на малкото съдържание във флаконите със семенна течност. Защото течността във флаконите има решаващо значение за успешното придвижване на сперматозоидите.

Как се решава проблемът?

Свиневъдите да спрат да делят семенната течност на две.

Промяната в дозата води до значителен спад в броя на прасилата с малко на брой прасета.

Контрол на повторките е третият проблем.

При сканирането специалистите установяват, че само 80% от свинете са бременни. След проверката се вижда колко свине редовно след 3-ата седмица се разгонват и колко 4 седмици едва след сканирането са определени като незплодени. Нормално е процентът на редовните повторки да е значително по-висок, отколкото установения след сканирането. Фермерите сами отчитат, че откакто прилагат услугата за сканиране се отказват от контрола за установяване на еструс при свинете.Ветеринарните лекари признават, че при посещения в различни свинеферми, когато отиват за следващия термин за осеменяване, установяват, че някои фермери гледат работата си през пръсти. Те не почистват външните полови органи на свинете и белязването на нерезите. Хигиената в помещението за опрасване също е на ниско ниво. Естествено, това са груби грешки при отглеждане на животните и трябва да бъдат отстранени.

Какви са препоръките на ветеринарите за да се осъществява по-добро заплождане във фермите им.

С помощта на нерезите да осъществяват контрол върху заплодените свине в продължение на 18 до 23 дни след покриването. И още: редовните повторки биват веднага отново осеменявани.

За да протече спокойно осеменяването, занимаващите се с това трябва ясно да разграничат задачите си.

Да използват само поединично опаковани катетри (Safe-Blue и Clean-Blue).

Преди осеменяването на свинята нейните полови органи да се почистват старателно.

Нерезът да се фиксира пред свинете.

При оказване на помощ при раждане да се работи само с ръкавици за еднократна употреба. След опрасването съответните свине се третират подобаващо. Измерва им се температурата и се осъщестява контрол за евентуало болестно течение.

Очаквани резултати от съветите

Препоръчаните и осъществени хигиенни мерки и правилният мениджмънт при оплождане водят до значително спадане на процента на повторките.

Благодарение на котрола с нерези редовните повторки биват бързо отново осеменени, така че като цяло времето за междинното опрасване се намалява.

Проценттът на нецикличните повторки също се намалява с подобряването на хигиената в сградата за подрастващи.

Задължителни практики за висока рентабилност при осеменяване

l До 250-300 лукса на нивото на очите на свинете (измерване на едно ниво).

l Всекидневно осветление от 12 до 16 часа.

l Температура в отделението около 20 градуса С.

l Никакви изпражнения на мястото, където лежи свинята.

l Площта за почивка да се подсушава с хигиенни препарати за прах.

l Да се имат предвид животните с ранен и късен еструс.

l Спермата да се съхранява на тъмно при 15 до 18 градуса С и да се използва еднократно през деня малко преди осеменяването.

l Нерезът да се фиксира пред свинете.

l Да се почистват външните полови органи на свинята със специални кърпи за еднократна употреба.

l Да се използва специален смазочен тип гел с пипета.

l Никога да не се разделят порциите от сперма на две половини.

l Внимавайте осеменяването да протече спокойно и все пак бързо.

l Да няма отрицателни влияния по време на фазата на отделяне на яйцеклетката.

l Да се упражни контрол върху повторките 18 до 23 дни след осеменяването.

l Да се внимава за хигиената по време и след осеменяването и опрасването.