Със сътрудничеството на фирма "Агритоп" биосертифицираното млечно стопанство край Белене продължава да повишава ефективността си

Таня Демирова 

Белене

Биосертифицираната ферма "Братя Николови", която се намира на 9 км от град Белене, продължава да поддържа на пълни обороти своя летящ старт.

Внесените през март 2014 г. 210 глави 6-месечни женски агнета и 13 кочлета от млечната френска порода Лакон не са имали никакви проблеми с приспособяването към местните условия на отглеждане и хранене. И това не е учудващо, тъй като френските овце са настанени в току-що построена ферма, която прилича на лъскава рекламна брошура и ако овцефермите имаха класификация като хотелите, щеше да е петзвездна.

Три години по-късно качеството на отглеждане и хранене на овцете тук е на същото високо равнище. Приближавайки се към фермата, отново ни посреща идиличната картина на кротко хрупащо трева стадо в прилежащото добре почистеното и оградено с електропастир пасище с площ от 25 дка. Днес поголовието от чистопородни животни в биосертифицираната ферма се е разраснало и вече наброява 300 овце, които са разгърнали своя генетичен потенциал и напълно са оправдавали своята световна слава, ни обяснява управителят на модерното стопанство Красимир Вълков.

Малко след това овцете енергично и дружно се отправят към доилната зала, където нетърпеливо чакат реда си пред доилната инсталация да бъдат издоени. Това става неусетно, защото по време на доенето ги очаква вкусна порция фураж.

Тук е моментът да ви кажа, че още от самото начало Димитър и Христо Николови са знаели към какво се стремят и затова още при проектирането много далновидно е заложено разширение и технологично надграждане на овцефермата.

И те вече се реализират на практика, при това с голям размах, с помощта на много стратегически партньор и правилен менджмънт. Ето какво е надградено във фермата само за година и половина.

Фирма "Агритоп" надгражда доилната инсталация с още 12 доилни места

Сега във фермата вече доят 24 овце едновременно и целият процес естествено е 2 пъти по-бърз. Доенето отнема едва час и половина. Освен това внедряват и система за автоматизация и управление на стадото DelPro на DeLaval. Това позволява да се следи точното количество млечна суровина и потокът на млякото по време на доене, както и времето, за което е издоено. Високотехнологичната доилна система не само събира тези показатели, но ги и анализира, отчитайки всяко едно отклонение или разлика в млеконадоя на всяко едно животно.

Това ни дава възможност да се реагираме веднага при наличието на някакъв проблем с определена овца, доволен е управителят на овцефермата Красимир Вълков. Освен това снемането на доилните апарати е автоматично, което е сигурна гаранция срещу вредното предояване на овцете. Вследствие на това се постига по-висока млечна производителност и животните не развиват мастит. По този начин от използвания преди в овцефермата базов модел доилната инсталация е надградена до много високо ниво на автоматизация и управление.

За повишаване ефективността на овцефермата пръст имат и двата робота за хранене на агнета (пак от "Агритоп"), наричани още изкуствени майки. Благодарение на тях тази година са отгледали всички родени в овцефермата 400 агнета.

Започваме да ги храним, като станат на 7 дни (след като са сукали майчина коластра), изкуствено с млекозаместител. Един такъв робот може да храни минимум 200 агнета. А млякото на овцете веднага започваме да доим, обяснява Красимир Вълков. Така лактационният период на овцете може да се удължи дори до 7 месеца, което повишава значително ефективността на овцефермата.

Важна част от надграждането на овцефермата е надграждането на фуражната кухня която е на немската фирма Riela. С нея в овцефермата сами си приготвят дневните количества фуражи за изхранване на стадото. Към фуражната кухня вече са добавени текстилни клетки, в които може да се съхраняват дневните фуражни резерви.

Предимството на тази инвестиция са безспорни: цялата операция по приготвяне на фуражните смески може да се извършва само от един човек, тъй като системата е автоматизирана и затова не се налагат никакви дейности на ръка. Фуражната кухня Riela осигурява висококачествено смилане и смесване на фуражите, обяснява управителят Красимир Вълков. А приемникът на фуражната кухня се зарежда с челния товарач Weidemann, осигурен им от "Агритоп", за който самите работници в овцефермата казват, че с право е най-използваната машина, защото е много удобна и направо незаменима в земеделската работа при редене на бали, товарене на ремаркета и др., както и при раздаване на фуража за животните и при почистването на обора.

Да не забравяме и другото важно оборудване, осигурено отново от фирма "Агритоп": две ремаркета Joskin, балопреса, както и 2 вани за бързо охлаждане и съхранение на млечната суровина.

Красимир Вълков не пести суперлативи за специалистите от фирмата, които са се превърнали в истински съмишленици на амбициозните планове за мащабното развитие на овцеферма "Братя Николови". Тук високо ценят бързото и навременно обслужване на доилната инсталация и оборудването от специалистите на "Агритоп". Заедно те наистина пишат историята на тази модерна българска овцеферма. Защото Димитър и Христо Николови знаят, че бизнесът с млечни овце може да е устойчив и печеливш само ако се използва високотехнологично оборудване. Именно в тази посока са и амбициозните им планове, които включват пълно затваряне на цикъла чрез малка мандра по Наредба 26 с дневен капацитет от 400-500 л мляко.

В нея ще преработват висококачествената си млечна суровина от овцефермата в натурални млечни продукти - кисело мляко, сирене и кашкавал, собствена марка. А за качествено подобряване на ефективността на овцефермата ще внедрят и една революционна система за целогодишно хранене на овцете със зелена трева, придобила известност у нас като тревомат. Освен това братя Николови вече имат проект за още една овцеферма за 800 овце, която отново ще бъде изпълнена от фирма "Агритоп", която напълно оправдава високите им очаквания.

Високопродуктивните овце Лакон нетърпеливо чакат реда си пред доилната инсталация
Високопродуктивните овце Лакон нетърпеливо чакат реда си пред доилната инсталация
Надградената с още 12 доилни места доилна инсталация DeLaval от фирма "Агритоп" сега позволява да се доят едновременно 24 овце
Надградената с още 12 доилни места доилна инсталация DeLaval от фирма "Агритоп" сега позволява да се доят едновременно 24 овце
Красимир Вълков показва едната вана за охлаждане и съхранение на млечната суровина
Красимир Вълков показва едната вана за охлаждане и съхранение на млечната суровина
Друга част от надграждането на овцефермата: към фуражната кухня Riela са добавени текстилни клетки, в които може да се съхраняват дневните фуражни резерв Снимки: Авторът
Друга част от надграждането на овцефермата: към фуражната кухня Riela са добавени текстилни клетки, в които може да се съхраняват дневните фуражни резерв Снимки: Авторът