При тъмните и черните животни има опасност от прегряване. Коне и магарета със светъл цвят също са изложени на опасност от изгаряне под въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Тъй като при най-високите температури различните вредни насекоми - конски мухи и други, са много агресивни и безпокоят животните, това допълнително стресира и натоварва организма на животните.

Поради загубата на голямо количество вода с потта, слюнката и другите телесни течности кръвта се сгъстява и се появяват пречки за нейната нормална циркулация. А това крие рискове от топлинен удар.

Когато компенсаторните механизми се окажат недостатъчни температурата на тялото започва да се повишава неконтролируемо. Тогава се проявяват и някои признаци, които не бива да пропускате. Те сигнализират за сериозно увреждане на физиологичните процеси в организма. Отначало животните се възбуждат рязко, но въпреки това намаляват апетита си и отказват храната. След това изпадат в тежка депресия, понякога последвана дори от гърчове и конвулсии. Дишането става аритмично, повърхностно, което от своя страна задълбочава разстройството във функцията на централната нервна система. В организма настъпва кислороден глад вследствие засилване на окислителните процеси и разстроеното дишане.