Изследователи от Университета в щата Илинойс и от Германия анализират прахови частици в различни животновъдни ферми. За целта в продължение на три дни били взети проби от въздуха от птицеферма, млечна говедовъдна ферма и свинеферма, съобщава FeedStuffs.
Според проф. Ричард Гейтс от Департамента по аграрно и биологично инженерство в Университета в щата Илинойс свойствата на праха варират в различните ферми. Затова преди да се направят изводи как да се борят с праха, трябва да се получи ясна представа за състава, плътността и размера на отделните прахови частици.
Според проф. Гейтс птицефермите се характеризират с най-голяма запрашеност, докато млечните ферми имат най-голям достъп до чист въздух. Но най-зле са нещата в свинефермите, където преобладават дребните прахови частици с размери от 2,5 микрона, което ги прави най-опасни за здравето на животните.
Не е учудващо, че с времето обслужващият фермата персонал започва да има проблеми с дихателните органи. Затова носенето на защитна маска, особено в големите промишлени ферми, е правило.
Освен гледачите страдат и животните. Една от най-големите трудности при отглеждането на свинете е необходимостта за се опази здравето им, без да се използват антибиотици.
Водещият учен в проекта - Енаб Мустафа, провежда редица изследвания на запрашеността в германски ферми. Получените от него резултати са съпоставими с американските данни. Освен това ученият построява специален утаичен цилиндър - устройство, позволяващо да се измерва плътността и масата на повърхността на праховите частици. Резултатите от изследванията му изяснили, че праховите частици въобще нямат сферична форма, което способства за съществено опростяване на моделирането на потенциални решения за борба с праха.
Освен разчетите по откриване на ефективни методи за борба с праха учените от проекта ще прогнозират потенциалните щети на околната среда след разстилане на праховите маси от животновъдните ферми.
Изследването с наименование "Физични свойства на твърдите частици в животновъдните ферми - емпирично изследване за подобряване моделирането на емисиите" е публикувано в сп. "Изследване на околната среда и замърсяванията".