Малините се нападат от вредители не по-малко от останалите културни растения. Насекомите най-често вредят по пъпките и летораслите. Да се открият неприятелите съвсем не е проста работа, но когато познаваме техните слабости, спокойно можем да дадем отпор и на най-сплотената им армия.

Малките мушици или бръмбари, които пълзят по малиновите храсти изглеждат безобидни само на пръв поглед. В действителност, тези вредители могат да бъдат много опасни и да застрашат добрата реколта.

А ето и как лесно да разпознаете основните неприятели по малините.

Пъпков молец

Пъстрата пеперуда (предните крила са тъмнокафяво, със златисто-жълти петна) обикновено се заселва в стари, зашумени и изоставени овощни градини. Размахът на крилата на пеперуда е около 1 см, гъсениците са с дължина 7-9 см, яркочервени на цвят с черна блестяща глава. Неприятелят уврежда пъпките и летораслите на малината.

Гъсениците презимуват в малки пашкули в напуканата кора в основата на пънове, клони и под отпадъците в градината. В началото на пролетта те изпълзяват по стълбата, прониква в пъпките на малина и разяжда съдържанието им. С течение на времето пъпките набъбват и изсъхват, а гъсениците се прехвърлят и изгризват летораслите. Ларвите живеят в пъпките като оставят по тях дупки. Пеперудите се появяват обикновено в началото на цъфтежа на малината и снасят яйцата директно в цветовете.

Ранните сортове малини обикновено получават повече поражения тъй като периодът на масовия цъфтеж съвпада с периода на масово снасяне на яйцата на молеца. В някои години загубите могат да достигнат 25 до 90% от реколтата.

Мерки за борба

Прореждане на храстите, навременна резитба и отстраняване на мъртвите остатъци, както и унищожаването на близките изоставени гъсталаци, тъй като именно от тях вредителят се прехвърля върху добре поддържаните градини.

Комарче образува гали

Малиновата галица или малиновият комар често остава неразпознат неприятел, тъй като успешно имитира обикновените комари. Дължината на насекомото не надхвърля 2 мм, а окраската е ясно различима - жълти ивици на черно тяло. Най-често стопаните бият тревога, когато по храстите забележат сферични образувания - галите. Диаметърът им може да е до 2 см, и се формират в средните и ниските части на летораслите. За съжаление, това обикновено означава само едно - в стъблото са се настанили ларви на малиновата галица.

Удебеляването препятства движението на соковете в стъблото и в резултат то изсъхва.

През увредените участъци започва проникването на гъбични зарази

които причиняват пурпурна петнистост. В резултат отмират плодовите пъпки, листата и други части на растението. Ларвите образуват колонии до 10 индивида, които живеят в галите. През пролетта те изяждат все повече и повече от вътрешността на стъблата, с което отслабват растението. Особено засегнати в този случай са ремонтантните сортове, при които периодът на плододаване е разтегнат, но през есента не дават никаква реколта.

Мерки за борба

Започнете борбата с вредителя още в началото на лятото. Първата стъпка е да се изрежат изцяло повредените издънки и да се изгорят.

През пролетта и есента пръскайте малиновите храсти с 1%-ов бордолезов разтвор.

Спазвайте агротехниката и не засаждайте близо малини и къпини, както и избягване на механични повреди по кората на летораслите.

Ягодово хоботниче

Трудно ще опазите ягодовите и малинови насаждения от този вредител, тъй като бръмбарите бързо се разпространяват и неусетно мигрират от храст на храст. При ягодите загубите могат да достигнат до 90%, а при малините - до 50-60 на сто.

Размерите на възрастните не надвишават 2-3 мм. Те презимуват под окапалите през есента листа, по останките на растения или под буците пръст. С повишаването на температурата на почвата до 13 градуса бръмбарите излизат на повърхността и започват да се хранят с младите зелени листа. През сезона женската снася до 50 яйца.

Най-напред се намират по ранните сортове ягоди а по-късно се пренасят и върху малините.

Най-голямата вреда, малиновият хоботник причинява като унищожава цветните пъпки. Женската снася яйцата си в тях и гризе цветоноса. След няколко дни цветът пада на земята. От яйцата се излюпват ларви, които първоначално се хранят с меката част на пъпката, а след това се прехвърлят върху листата. Наличието на неприятеля може да се установи по малките дупчици по пъпките и листата на растенията в началото на пролетта по повредените, отслабнали и буквално висящи на косъм пъпки.

Мерки за борба

Засадете малините, колкото е възможно по-далече от ягодовите насаждения.

Събирайте и унищожавайте (изгаряйте) повредените и паднали пъпки.

Засадете в близост до малините чесън (1 гнездо лук на 4 храста), латинка, невен и пр. Като профилактично средство можете да използвате настойка от чесън. 150 г счукан чесън се залива с 10 литра вода, разбърква се добре и се оставя да престои едно денонощие. Пръскайте малиновите храсти всяка вечер.

Използвайте разтвор на домакински сапун или горчица (200 г в 10 литра вода) за пръскане на растенията по време на бутонизацията (5-6 дни преди цъфтежа). Можете да използвате и настойка на лют червен пипер. Вземете 0,5 кг сухи чушки или 1 кг пресни. Смила се и се добавят 10 л вода. Оставете да престои 2 денонощия и прецедете. Изстисква се и зелената маса. С получения разтвор се пръска на всеки 2-3 дни.

Използвайте тинктура от лук и змийско мляко. В 3-литров буркан се поставят обелки от лук и зелена маса и цветове от змийско мляко в съотношение 2:1 до 1/3 от обем на буркана. Залейте с гореща вода. След като изстине се прецежда и се разрежда до 10 л. Прибавя се 50 г домакински сапун и се пръска.

Бръмбар по цветовете

Дребни, неприятни червеи, които лазят по клоните - това са ларвите на малиновия бръмбар. И те, и възрастните прекарват зимата в земята на дълбочина 5-20 см, а в началото на пролетта се хранят само с нектар и цветен прашец от ягодите. И едва след това, укрепнали и набрали сили, те се прехвърлят върху малини, касис и цариградско грозде.

Малиновият бръмбар е малко насекомо (до 4 мм дължина), което се храни с цветовете на малината и снася яйцата си директно в плодовете. Заедно с узряването им нарастват и личинките, които се хранят с меката и сочна тъкан. Ларвите могат да бъдат открити единствено ако се откъснат и отворят плодовете, което много затруднява откриването на неприятеля.

Периодът на активност на бръмбарите е през юни преди цъфтежа на малините. Ако започнете пръсканията на ягодите по-рано, то и бръмбарът ще се прехвърли върху малините по-рано - в средата до края на месец май.

Всяка женска снася до 40 яйца директно в цветовете. В същото време тя се опитва да снесе по едно яйце във всеки завръз, така че да осигури за всяка личинка отделен дом. Ако не бъдат открити личинките, през есента излизат от плодовете и се скриват в почвата където следващата пролет или след сезон, се превръщат във възрастни бръмбари.

Мерки за борба

Малиновият бръмбар е любимо лакомство за земните бръмбари и земните пчели. За да привлечете полезните насекоми на участъка ви, близо до малините засадете лук и чесън.

В края на есента и ранна пролет направете разрохкване на почвата на дълбочина 20 cм, като добавите тютюнева пепел или натрошени дървени въглища. Също така трябва да унищожите всички растителни остатъци под храстите.

Използва се и настойка от вратига. 350 г изсушени билки се накисват в 5 литра вода. Оставете да престои денонощие, след което поставете на котлона и варете в продължение на 30 минути. Прецедете и разредете с вода - до 10 л.

Пръскайте храстите с розов разтвор на калиев перманганат и тръскайте бръмбарите върху бял плат. Това се прави в ранните сутрешни часове в началото на цъфтежа при температура на въздуха 12 градуса. Тогава бръмбарите са сънливи и неактивни. Унищожете всички индивиди.