Швейцарският фермер Йоаким Аншо ще учи тази седмица български фермери да правят алпийско сирене. Във фермата „Под Балкана“ на семейство Кулови в с. Васил Левски, Карловско днес и утре той ще направи пред фермери от района меко сирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко. В четвъртък и петък Йоаким ще покаже във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България технологията за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко.

Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“.

Мекото сирене, направено във ферма „Под Балкана“, Йоаким ще представи в сряда, 19 юли, на четвъртото издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на земеделието, храните и горите, където ще организира дегустации и продажби на два пъти на пазара - в 12 и 17 часа.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о (Gruyère Pays d'Enhaut). Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя. От осем години работи във фермата, като отговаря за преработката на млякото и ръководи петима от общо шестте работници във фермата.