За съжаление жълтите малини все още са рядкост у нас. Но добрият вкус, оригинален цвят, добрите добиви и качеството на плодовете са все неща, които ги отличават. Затова привличат все повече интереса на производители и любители.

Биохимичният състав на плодовете има някои особености: в сравнение с червените и черни малини в жълтите плодове се съдържат много повече захари и много по-малко органични киселини, а широко разпространените при растенията антоцианини са много малко. Точно това малко количество антоцианин е причина плодовете да не предизвикват алергии и ги прави особено полезни за хора с алергии, бременни жени и деца.

Плодовете на жълтите малини са по-сладки от другите сортове, а също така са по-богати на фолиева киселина и витамин В9, който играе важна роля в процесите на образуване на кръвта и и синтеза на важни съединения.

В Западна Европа облагородяването на дивите малини започва през 16-ти век. Голям принос за това имат манастирите. Те са засаждали в градините си диви растения. Още в началото на 17-ти век е имало описания не само на познатите ни червени малини, но също така и на "бели". Някъде се е появило растение-албинос, а наблюдателен човек решава да закрепи този признак.

Плодовете на тези сортове узряват последователно, разтегнати във времето. Те могат да бъдат замразявани, от тях се получават вкусни сладка и конфитюри. Така че, ако обичате да готвите, можете да удивите своите приятели и близки с вкуснотии. От тези кехлибарени зърна, могат да бъдат приготвени десерти и да се направят декорации за торти.

Агротехника

Жълтите малини са по-непретенциозни от червените си посестрими. Те са по-студоустойчиви, устойчиви са на заболявания, по-малко взискателни са към почвата. В същото време, както всички малини, те не понасят заблатени мочурливи места, както и високи сухи места. Може да се развиват на различни почви, но при условие, че се полагат добри грижи и добро подхранване с органични торове. Нуждаят се от редовно поливане, особено по време на формиране на плода.

Защо тези малини не са широко разпространени? Може би защото неузрелите плодове са бели. Жълти стават само на етапа на пълно съзряване а узрелите плодове са много крехки и лесно се смачкват. Това ги прави по-капризни на транспортиране. Затова селекционерите се стараят да отстранят тези недостатъци , за да станат жълтите малини любими на повече производители и хоби градинари. Количеството витамини, които се съдържат в жълтите плодове по нищо не отстъпват на тези в червените, а в много случаи ги превъзхождат.

Агротехниката за жълтите малини, макар и подобна на тази на червените, все пак има и различия. Ако за червените е достатъчно да бъдат подхранени само с оборска тор, то за жълтите са нужни и пепелни вещества. За целта през пролетта се разхвърля около насажденията пепел в количество 200 г на 1 кв. метър. Вместо пепел може да се използва препарат на основата на калий и сяра в количества 50 г на 1 кв. метър. Не е нужно да се прекопават, а почвата около храстите се разрохква като едновременно с това се внасят и торовете. Заради лесното загниване на пъпките много от разновидностите на жълните малини не се превиват и не се правят укрития за през зимата.

Сортове

AMBER – обещаващ среднокъсен сорт, който е създаден в САЩ преди повече от 30 години. При добри грижи реколтата от храст може да достигне 3 кг. Към вредители и болести е устойчив, колкото и най-добрите сортове. Храстът е мощен, прибран, расте на височина и може да достигне на височина до 2,5 метра. Плодовото клонче е в състояние да даде до 16 големи плода (3-4 г) в наситено жълто-оранжев цвят. Благодарение на цвета сортът получава и името си - в превод от английски амбър означава кехлибар. Плодовото месо е плътно, ароматно и сладко, десертен вкус. След като узреят, плодовете не са дълготрайни.

ЖЪЛТ ГИГАНТ - обещаващ средноранен сорт. Изисква прегъване и снежно укритие за през зимата. С добри грижи реколтата може да достигне до 8 кг плодове на храст. Сортът има висока устойчивост на болести и вредители. Храстът е мощен, с добро разклоняване, през есента дава оскъдна втора реколта. Големите плодове (4-6 грама) са крехки и лесно се смачкват. Месото е ароматно, с плътен десерт вкус.

СЛАДКА ЖЪЛТА – средноранен сорт, получен през 1990. При добри грижи може да даде до 8 кг плодове на храст. Устойчив е на болести и вредители. За средните географски ширини има нужда от укритие за през зимата, а в южните райони не се налага да се завива. Храстът силно се разклонява и в диаметър може да достигне до 1,5 метра. На клонките се оформят до 20 големи плода (3-6 г) с овално-конична форма, жълти и бяло-жълти. Месото е с много сладък и ароматен десертен вкус. Зърната са по-устойчиви на смачкване.

ЖЪЛТА ДЕСЕРТНА – раннозрял сорт, студоустойчив. Ако през зимата се покрие под снега, може да даде реколта с отлични качества и количество. Сортът е доста устойчив на вредители и заболявания. На клонките се образуват до 12 малки (2 г) плодове. Окраската им варира от бяло до жълто-бяло, след узряване бързо се смачкват. Месото е сочно, ароматно, със сладък вкус. При добри грижи дава по 2 и повече килограма плод от храст.

Интересен факт: Известно е, че отглеждането на малини в промишлени количества е особено широко разпространено в Англия. Там се отглеждат и много жълти малини и се разработват нови сортове. Миналата година известната британска търговска верига Tesco обяви, че пускат нов сорт жълтоплодни малини Champagne. 1,5 евро е цената за 125 грама. При предварителната дегустация, проведена за проучване на пазара, потребителите са посочили, че жълтите плодове са с по-фин вкус от този на червените. Определили са вкуса им като „нещо средно между круша и грозде."