Веднага след засаждането краставиците се поливат с разтвор на кисело мляко и малко количество калиев перманганат (0.3 г в 10 л. вода).

Следващите подхранвания и обработка срещу вредители се правят с интервал от 15 дни:

- Разтвор от лукови обелки (500 г лукови обелки се заливат с вода, оставят се да престоят денонощие, след това се кипва, охлажда се и се разрежда с вода 1:10).

- Пръскане с настойка на змийско мляко (500 грама зелена маса се накисва във вода за три дни, след това се прецежда, разрежда се с вода 1:15 и се пръска).

- Пръскане с разтвор на кисело мляко и аспирин (1 таблетка в 5 литра вода).

Най-подходящото време за поливане и подхранване на краставиците е вечер, след като залезе слънцето. Не забравяйте, че прекалено честото поливане силно уплътнява почвата като не се дава възможност на по-малките коренчета да достигат до хранителните вещества.
Ето защо, съветваме няколко пъти през сезона около краставиците да се сипва нова пръст (хумус, торф, стърготини, окосена трева). След това около главния корен се образуват нови малки коренчета, краставиците получават допълнителни хранителни вещества, а вие получавате допълнителна реколта.

За да получите добра реколта от краставици, те трябва да бъдат хранени редовно! Хлебната закваска е най-добрият тор. Приготвянето е много лесно! Кофа се запълва до 2/3 кори и остатъци от черен хляб. Налейте вода и притиснете отгоре с нещо тежко, за да не изплува хлябът. Оставете кофата за седмица на топло място, за да ферментира. Получената закваска се прецежда и се разрежда с вода (1: 3) . Поливането на краставиците става в основата - 0.5 л на корен.