Според генералния директор на най-големия производител на яйца в САЩ Долф Беxкър птицефермите, в които носачките се отглеждат без клетки, произвеждат повече яйца, отколкото купуват потребителите. Търсят се яйца с по-ниски цени и затова в момента производителите на биояйца работят на загуба.
Преходът към производството на яйца от носачки, отглеждани без клетки, е една от най-големите промени, които се случват днес в американското селско стопанство.
След като гигантът McDonald's реши през 2015 г. да премине на яйца "cage-free", т.е. снесени от кокошки, които не се отглеждат в клетки, повечето големи търговски вериги последваха примера му, включително Walmart и Costco.
Изглеждаше, че това ще доведе до закриване на големите птицеферми в САЩ, които произвеждаха яйца с използване на клетъчно оборудване. Но производството на яйца от свободни кокошки не се ползва с очакваното търсене от потребителите.
Свръхпроизводството на яйца от едрите птицекомплекси доведе до намаление на цените на продукцията им. Затова обикновените яйца са по-евтини например от 1 долар и това е доста стабилен аргумент за американеца при избора му на продукт.
Според някои специалисти поголовието от птици трябва да бъде намалено с 6-8 млн. носачки, за да може търсенето на надвиши потреблението и цените на биояйцата да започнат да се увеличават, съобщава Buzzfeed.
Коментари