Общата ефективност на хранене във фермите се заключава в оптимизацията на дори малки отрязъци от веригата на добавената стойност. Ето защо продължителността на използване на свинете майки в производството води до увеличаването й. Разбира се, намаляването на процента на ремонт от 50% на 40% е съпоставимо с нарасналото количество живородени прасета от 25 до 25,5 или с намаление на количеството използван фураж от 236 до 234 кг на свиня. Въпреки че това не са големи цифри все пак увеличението на продължителността на използване в производството дава своя принос. При това то способства за увеличаване на количеството прасета в едно прасило (по-възрастните свине-майки раждат повече прасета в сравнение с първескините).
Продължителността на използване в производството повишава печалбата и поради това, че намалява количеството непродуктивни дни. Важното е наред с повишаване на продължителността на използване да се прави отбор на животни с по-здрави крака, за да се изгбегне куцотата заради която животните се бракуват. Подобряването на данните на тези признаци намалява смъртността на угояваното поголовие.