Според аржентински изследователи крава с тегло 550 кг изхвърля всеки ден в атмосферата от 800 до 1000 л вредни газове. Това е установено с експеримент: на гърба на кравата се слага найлонов чувал с форма на балон. Чрез специална "слушалка", свързана с корема на животното, вредните газове се събират в чувала. Според учените кравите произвеждат толкова голямо количество метан поради слабата им храносмилателна система.

Има ли решение на проблема?

Доскоро предложенията за намаляване на емисиите от метан в атмосферата бяха насочени към

ограничаване на отглеждания добитък с 30 на сто

в световен мащаб. Но това би довело и до намаляване на консумацията на месо с 30 процента, което вече е проблем след изнесените данни от Световната организация по прехрана към ООН за увеличаване броя на гладуващите и недостига на хранителни продукти. Пак по данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO)

18 на сто от всички парникови емисии са резултат от производството на месни продукти

Предвижданията за бранша са особено тревожни, тъй като, ако потреблението на месо продължи да се покачва с настоящите темпове, равнищата на консумация през 2030 г. ще изпреварят тези от 2000 г. с 85%.
Отделянето на метан при отглеждането на млечни крави може да се намали с до 40 на сто, като се включат 150 грама/кг живо тегло екструдирано ленено семе в дажбата, сочат изследванията на екип учени от френския Научноизследователски институт за храните, селското стопанство и околната среда (ИНРА). Това по никакъв начин няма да се отрази на добива на мляко, сочат резултатите от две проучвания, извършени от Мишел Дору и неговия екип от ИНРА. Учените напомнят, че преработката на тревата от преживните животни води до производство на голямо количество на вреден метан. Според американската Агенция по охрана на околната среда

годишно в Щатите домашните животни произвеждат около 80 млн. т метан

В САЩ 20 процента от отделяните парникови газове са за сметка на преживните животни.
Ето защо най-новите изследвания на френския екип от учени са за възможността при изхранване на добитъка да се използва екструдирано ленено семе за намаляване на производството на метан. Добрата новина в случая е, че не се променя добивът на мляко при съвременните високопродуктивни животни - факти, които са силно окуражаващи както за научния свят, така и за животновъдите по света. Ръководителят на екипа френски учени д-р Мишел Дору напомня, че размерът на намалението на отделяния метан зависи от количеството добавено ленено семе в дажбата. Освен това не бива да се забравя, че ефективността на новия режим на хранене предстои да бъде потвърден експериментално при изхранването на голям брой животни за по-дълъг период.

Диетичните мазнини на лененото семе в дажбата дават обещаващи резултати още при първия експеримент. Вариантите са два:
0 Увеличаването на количеството екструдирано ленено семе в сеното за хранене води до намаляване на отделяния от животното метан.
0 Храненето с царевичен силаж с добавка от ленено семе.
На двата варианта от експеримента са били подложени четири лактиращи високомлечни крави от породата Холщайн. Дажбата по време на първия опит е включвала: 50 на сто сено от естествени пасища + 50 на сто концентриран фураж; при втория опит: 60 на сто царевичен силаж + 40 на сто концентриран фураж. Същите тези дажби са били допълнени с 5 на сто, 10 на сто или 15 на сто екструдирано ленено семе, чиито количества съответстват на ленено масло от 2 на сто, 4 на сто и 6 на сто от сухо вещество в храната на килограм живо тегло. Експерименталният период е продължил четири седмици.
По време на експеримента добивът на мляко се определя на пет дни. А смилаемостта на органичното вещество се измерва в общото количество изпражнения за 6 дни.
При всеки отделен експеримент няма съществена разлика между различните хранителни дажби, не се наблюдава и промяна при добива на мляко. Но опитите категорично доказват, че добавеното ленено семе в храната намалява емисиите метан.
Количеството на отделения метан зависи от състава му в съответната дажба - 10 на сто или 15 на сто екструдиран лен при изхранване със сено или пък при дажба от царевичен силаж, съдържаща 15 на сто екструдирано ленено семе.

Резултатите са повече от обнадеждаващи

Учените отчитат намаляване на обема на отделения метан с 15 на сто, 19 на сто и 40 на сто при първото проучване и 6 на сто, 13 на сто и 42 на сто при второто проучване с добавка от 5 на сто, 10 на сто и 15 на сто екструдирано ленено семе.