Сеното е най-важният груб фураж в животновъдството. Обилните валежи създават големи проблеми с окосяването, изсушаването и запазване на хранителната му стойност, напомнят специалистите.

В зависимост от климатичните условия в повечето райони на страната в края на пролетта и началото на лятото

започва косенето на тревата от естествените и изкуствените ливади за сено

И в много дребните, и в едрите стопанства сеното е най-важният груб фураж, който се използва в животновъдството. В години с повече валежи като сегашната, има големи проблеми с окосяването, изсушаването и запазване качеството или по-точно хранителната стойност на сеното. По-малки загуби се получават при растения, косени в по-ранен период на развитие, особено бобовите, когато са най-богати на суров протеин, витамини, минерални и други хранителни вещества. Те намаляват по-бързо с напредване на вегетацията, напр. при житните растения в сравнение с люцерната и детелината. В тревните смески, съставени от бобови и житни растения, може да има значителни загуби при забавяне на окосяването им, дължащо се на по-бързо изсъхване на житните. Сената от младите треви, предимно от бобови растения, отглеждани самостоятелно или в тревни смески, са по подходящи за птици, зайци, свине и млади бозайници. Препоръчително е те да бъдат ранно окосени преди цъфтежа или в ранния си цъфтеж, да са добре облистени и добре изсушени.

Сената, окосени в пълен цъфтеж, са по-подходящи за възрастните преживни

както и за телетата за угояване и конете. Сената, косени в по-късната си фаза на развитие, през периода на узряване на семената им и презрелите треви, имат значително по-ниска хранителна стойност. При тяхното изхранване към дневната дажба на животните трябва да се включват допълнително протеинови, витаминни и минерални добавки.

Приготвяне на сената

Има различни начини и препоръки в зависимост от възможностите за изсушаване и съхранение. Повечето от нашите земеделски стопани имат значителен опит в тази насока, но допускат различни пропуски предимно поради липса на достатъчна техника и складова база - сеновали.

Изсушеното сено трябва да е облистено, със зелен цвят, а стеблата да бъдат меки и гъвкави, да не са мухлясали, да бъде с приятен вкус и аромат. Вкусът и ароматът се дължат на различни захари и други разтворими хранителни и ароматни вещества.

Предимствата на ранната коситба

Установено е, че процентното съдържание на протеини, витамини, минерални вещества в тревите намаляват със застаряването им. Забелязва се много по-бързото намаляване на хранителната стойност на повечето житни растения в сравнение напр. с бобовите. Поради тези промени по-късно косените сена имат по-малко хранителни вещества и повече и по-твърда целулоза.

В планинските райони и тези с чести и обилни пролетни валежи ранното косене трябва да бъде съобразено с прогнозите за времето. Налага се да се косят по-малки площи, за да може сеното да изсъхне задоволително добре и да не бъде повредено. Не бива да се допуска да мухляса от дъжда или остатъчната в него влага. В този случай се намалява добивът на сухо вещество и се намалява значително хранителната му стойност.

Върху добивите на сено оказва влияние височината на косенето

Като оптимална се приема височината от 5-6 см. Значителни загуби се получават при високото косене, което е характерно за неравните ливади или неправилно настроени косачки. Ниското косене дава повече добиви, но и по-качествено сено, тъй като в него попадат нежни листа и стебла от младите подрастващи треви. Но пък ниското косене (подобно на ливадите, доизпасвани от овцете) унищожава по-голямата част от стеблата и листната маса и потискат по-нататъшното им развитие. Най-често могат да пострадат многогодишните бобови растения - люцерната и детелината, които не могат да натрупат в корените си достатъчно резервни хранителни вещества. Това важи особено за бедните, лошо наторявани ливади. Поради тази причина се налага

второто косене да се извършва в по-късната фаза

на развитие на растенията или да се коси през година. Ако ливадите се използват като пасища след първото косене, тревата трябва да бъде висока поне 15 см. При нужда може да се наложи ливадите да бъдат бранувани, подсявани и торени с оборски и изкуствени торове.

Събиране и сушене на сеното

Добивът и качеството на сеното освен от времето на косене зависи и от начина на сушене, прибиране и съхранение. Сената се изсушават както по старите, класически начини, така и по нови, модерни методи и съоръжения в сушилни цехове. При нашите условия се използват предимно старите способи. Практиката е показала, че сеното съхне много по-добре, когато е на откоси, отколкото на ивици, дори когато те са тънки и рехави. При сушенето на ивици, колкото по-дебели са те, толкова по-бавно става съхненето. Въпреки че сеното съхне по-бързо на ивици, то не се препоръчва в сухи топли дни. При люцерна, детелина, еспарзета и други бобови култури най-много загуби се получават при прехвърлянето и събирането на сеното. В топло и сухо време сеното, косено на ивици, не трябва да се изсушава повече от 1-2 дни, а при по-хладно време - до 3-4 дни. Обръща се един път дневно, за да съхне равномерно.