След бурни разисквания Чешкият парламент гласува закон, който от края на януари 2019 г. забранява "отглеждането и убийството на животни за получаване на кожи", съобщават местните средства за информация. Изключение се прави само за отглеждането на зайци и нутрии.
Днес за първи успяхме да направим реална промяна в положението на животните, при това въпреки интензивното противодействие и лобиране на Земеделското министерство, подчертава чешкият депутат Марек Воршилка, който за по-голяма убедителност сложил на площада пред Парламента клетка, в която всички желаещи можели да постоят, за да усетят как се чувстват затворените животни.
Чешките депутати дълго спорили за края на дейността на фирмите за производство на кожи, до гласуването на края на януари 2019 г. Собствениците на фирми, които работят повече от 1 година, ще получат компенсации в размер, не по-голям от годишната им печалба.
По думите на някои депутати най-голямо впечатление им направил документалният филм с кадри за убийството на лисици в една чешка фирма за производство на кожи.
В Чехия има 9 големи ферми, в които се отглеждат лисици и норки за кожи. Всяка година за кожи в страната се унищожават около 20 хиляди животни.