Цената му приближава тази на домакинствата, които плащат редовно

Краденият ток поскъпва от 1 юли с над 76%. В проекта за решение на Комисията за енергийно и водно регулиране няма отделна тарифа за него.

Към днешна дата краденият ток, ако бъде засечен, се плаща по 39,99 лв. за мегаватчас, а от другия месец цената му се увеличава на 70,46 лв. С таксата “задължения към обществото” тя става 107,66 лв.

Към нея се прибавят и цените за мрежовите услуги, които са към 47,07 лв. за мвтч, и цената ще бъде около 154,55 лв. за мвтч.

Само за сравнение - средната на киловатчас за битов потребител, клиент на едно от дружествата, от 1 юли ще бъде около 151 лв. на мегаватчас. Тя е изчислена при 60% дневно потребление и при 40 на сто нощно.

Така че вече цените на крадения ток и на този, който ползват клиентите на енергодружествата, се поизравняват. Но към тях трябва да се добавят и разходите за хващане на крадците.

Още през септември миналата година на дебат на в. “24 часа” “Да спрем кражбите на ток” председателят на КЕВР Иван Иванов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и депутати заявиха, че крадците трябва да бъдат санкционирани с тройно по-висока цена в сравнение с тока, който плащат домакинствата.

Имаше идеи да бъдат променени правилата за измерване, които да предвидят тройната санкция. Чакаше се да приключат съдебните дела дали КЕВР има право да определя тази цена.

Междувременно правилата бяха отменени, КЕВР трябва да приеме нови. Друго намерение бе да се промени Законът за енергетиката, който да предвиди механизъм за налагане на санкции.

От 1 юли крадците на ток ще плащат все пак повече, ако ги хванат, само защото от 1 юли рязко се увеличават цените на еленергията за покриване на технологичните разходи на енергодружествата. По тях се таксува в момента нерегламентираното ползване на еленергия, както възпитано наричат кражбата.

Новото: за първи път КЕВР изравнява цената на тока, който дружествата купуват, за да покрият с него технологичните си загуби, с тази, на която НЕК им продава тока за бита и за малкия бизнес, за т.нар. регулиран пазар.

Досега еленергията за покриване на технологичните загуби струваше 39,99 лв. на мвтч, приблизително колкото бе цената на тока от спрените малки блокове на АЕЦ “Козлодуй”. В проекта на КЕВР нейната цена е увеличена на 70,46 лв. за мвтч, с таксата “задължения към обществото”, която става 37,20 лв. за мвтч, сумата е 107,66 лв., колкото е и миксът на НЕК, който продава на ЧЕЗ, “Енерго-Про” и ЕВН.

Правят плавен преход към либерализиран пазар на еленергия и затова изравняват цените, казват от “Енерго-Про Варна”. Само че тази промяна вкарва в допълнителни разходи дружествата.

От приходите на енергодружествата се приспада надвзетият приход от увеличеното потребление през студената зима, това са към 11-12 млн. лв. за всяко дружество. Не се признават и разходите през зимата за балансираща енергия, които те са направили.

От “Енерго-Про” заявиха, че от тях са иззети 30 млн. лв., което ще се отрази на инвестициите.

От ЧЕЗ в позиция заявиха, че от 100 лв. сметка за ток при тях остават 8,41 лв. Намаляването на техния дял ще има негативен ефект както при снабдяването с ток, така и за инвестиции в мрежата. От “Енерго-Про” заявиха, че сегашното орязване на приходите ще доведе до необходимост от поскъпване на тока догодина с 3 до 4%, са изчислили експертите им.