За да се запази рентабилността и ефективността при производство на сурово мляко трябва да се преодолее протеиновият дефицит - особено когато става дума за високомлечни крави. Канадски учени от отдел “Здравеопазване на животните” към Факултета по земеделски науки се опитват да разрешат сериозния проблем с протеиновия дефицит. Особено рискови са първите няколко дни след отелването на високомлечните крави. Тогава са и големите предизвикателства за организма на животните.
Бременната крава е подложена на силен стрес. На първо място тя е била подложена на такъв режим на хранене и отглеждане, който трябва да гарантира нарастването на плода й. Следва раждането - процес, предразполагащ към евентуални инфекции от най-различен характер. И на финала - след отелването организмът й трябва да е в състояние да произвежда огромни количества мляко. Млекоотделянето в този отрязък от време може да се сравни със стартирането на ракета - от 0 до 20 кг мляко в разстояние само за няколко дни. Ето защо никого не учудва фактът, че 90 процента от случаите на заболяване на млечните крави се наблюдават именно през първите седмици след раждането.
В продължение на десетилетия фермери, селекционери, ветеринарни специалисти и учени са съсредоточавали усилията си върху възстановяване на енергийния баланс и метаболизма на млечните крави след отелване и произтичащата от това рязка промяна на завишено производство на мляко. Това предизвиква интереса на екип от канадски учени от отдел “Здравеопазване на животните” към Факултета по земеделски науки. Разработвайки нов изследователски проект, учените съсредоточават наблюденията си именно върху протеиновия статус на млечните крави непосредствено след отелването. Изследвания показват, че кравата страда от огромен дефицит на протеин през първите седмици след раждането. Учените са на мнение, че огромният дефицит на протеин може да окаже влияние върху способността на кравата да усвоява и използва хранителните вещества, а това пък може да повлияе на нормалните функции на черния й дроб. Така може да се стигне и до намалена функция на имунната система и слабото усвояване на храната.
Учените установяват, че в рамките на две седмици след отелването количеството на аминокиселините постепенна нараства, но не достатъчно, за да отговори на огромното увеличение на отделеното мляко. Специалистите ще извършат наблюдение върху метаболизма на крава, давайки й допълнително протеин още в деня на отелване. Ако се окаже, че завишените дози протеин непосредствено след раждането се усвоят от организма на животното, това би подпомогнало началото на мощната лактация. Изкуственото увеличаване на протеина може да проправи пътя и за по-нататъшни изследователски проекти по отношение на стратегиите на хранене.
Финансиране
Изследователският проект е подкрепен със средства от датския Съвет за независими изследвания. Отделни части на проекта ще се осъществят в сътрудничество с канадското агроминистерство и представители от хранително-вкусовата промишленост на Канада.
Коментари