За 17-а година на 1 юни светът празнува Международния ден на млякото.
Той вече се отбелязва масово в 40 държави по света. Млекопроизводители и млекопреработватели правят международни изложби, на които показват постиженията в областта на млечната промишленост. Тук всички могат да се докоснат до най-новите технологии, прилагани в производството на сирене, кисело мляко и други млечни продукти. И да си дадат сметка и за тежкия животновъден труд за получаване на млечната суровина.
Най-масово Международният ден на млякото се отбелязва в Германия, която си е извоювала статуса на "млечна държава". Над 100 000 фермери произвеждат висококачествено мляко.
На 1 юни в цяла Германия се провеждат многолюдни млечни фестивали, на които има масови дегустации на млечни продукти и различни производители и от малки семейни ферми. Посетителите освен че пият мляко участват в конкурси и могат да спечелят екскурзия до ферма, където да се научат да доят крава или коза, или до мандра.
Вече е и традиция в много държави избирането на Кралица на млякото на оспорвани състезания, организирани от млечните фермерски асоциации. Освен очарователни претендентките за титлата трябва да имат основни познания за производството на млечни продукти.