20 000 говедовъдни ферми в 30 дръжави от цял свят - с повишена производителност благодарение на малка инвестиция в IT-технология

Трудните отелвания обикновено завършат трагично, ако на кравата не бъде осигурена навременна квалифицирана помощ. Затова няма фермер, който да е спокоен, когато на животните му им предстои раждане. При тенденциите за увеличаване на поголовието и съвременните темпове на заетост на фермерите наблюдението на бременните животни става все по-трудно.

Но вече говедовъдите може да бъдат спокойни за бременните си крави, на които предстои отелване, тъй като благодарение на IT-технологиите могат с точност на знаят кога ще стане това и съответно да бъдат на място и при нужда да помогнат, ако отелването е проблемно. Това вече е възможно с помощта на сензора Moocall. Идеята за Moocall идва през 2010 г., след като един от екипа на фирмата производителка на сензора - ирландският говедовъд Нийл Остин, му умира юница и теле поради трудно отелване, на което той не оказва помощ, тъй като в момента не е във фермата. На него му идва идеята за устройство, което отчита движенията на опашката на кравата и по този начин "предсказва" началото на отелването. Представя идеята си на другите двама основатели на фирмата. Те правят свое проучване, което показва, че смъртността при отелване е много висока и амбициозните ирландци решават, че могат драстично да я намалят чрез използване на технология за наблюдение на бременната крава и сигнализиране преди самото отелване. По този начин при необходимост от помощ фермерът може да се обади на ветеринарен специалист, за да се намеси. И през 2015 г. Moocall вече е факт.

По движенията на опашката, предизвикани от силата на контракциите, сензорът определя времето на отелване. Говедовъдите проявяват много голям интерес и поръчват над 500 прототипа от него. Само година по-късно говедовъдни ферми в 30 страни по света вече използват 20 000 сензора. А благодарение на тях досега са родени безпроблемно около 120 000 телета

Сред първите фермери, които решават да изпробват сензора за отелване, е говедовъдът от Североизточен Уелс Ричард Тюдор. Освен стадо с овце той отглежда и 140 крави с бозаещи телета. Ричард обяснява, че благодарение на иновативния сензор няма нито едно загубено при раждането теле или юница през сезона.

Пикът в сезона на отелване обикновено съвпада с голяма по обем работа във фермата. Да не говорим колко е важно да знаеш 1 час предварително кога ще се отелят например 10-12 крави, споделя ирландският говедовъд. Той съчетава новата IT-технология с хуманно отглеждане на стадото си и резулатът е висока ефективност.

Опитният говедовъд смята, че новите технологии от рода на този иновативен сензор за отелване са изключително важни за развитието на говедовъдната индустрия

От ирландската фирма, разработила сензора, обясняват, че постоянно поддържат пряка връзка със своите клиенти-говедовъди. По този начин установяват, че много фермери се притесняват, че сензорът може да падне от опашката на бременната крава и те да не получат съобщение за отелването. Затова фирмата въвежда допълнителна функция на устройството - ако то падне от опашката на кравата, в рамките на 30 минути фермерът получава предупреждение за това във вид на съобщение.

Загубата на новородено теле или на юница по време на отелване е голяма загуба. Ветеринарната помощ е особено важна при раждането на породисти телета които често са по-едри и изискват цезарово сечение. В този случай Moocall е направо незаменим.

Едно устройство струва 329 евро с включен 12-месечен сервиз. Според специалисти то е достатъчно за една малка семейна говедовъдна ферма със до 30 крави. Фермерът знае приблизителното време на отелване и с помощта на сензора може да хванат 6-7 отелвания седмично.

Заредената батерия на сензора издържа до 60 дни в райони с добър интернет. Когато равнището на батерията на Moocall падне до 15%, фермерът получава съобщение за предупреждение.

При правилна поддръжка и използване животът на един сензор е 5 години.

Главният инвеститор и съсобственик на фирмата, произвеждаща Moocall, Майкъл Стенли обяснява, че най-важното в случая е, че технологията и устройството са сигурността и бзотказността на технологията. В Moocall Mobile са внедрени най-новите 3D-сензори зад движение, сложни алгоритми (специално за крави) и вграден роуминг, което означава, че устройствата могат да приемат всеки сигнал от мрежата независимо колко слаб е той.

Благодарение на иновативния сензор 20 000 говедовъдни ферми от 30 страни в света трайно са повишили производителността си.

Moocall има един златен медал от раздаването на фермерските оскари в Ирландия през април тази година и още един златен медал от аграрна изложба в Чехия.

Снимки: Daily post

Говедовъдът от Североизточен Уелс Ричард Тюдор е един от първите фермери, които изпробват новата IT-технология
Говедовъдът от Североизточен Уелс Ричард Тюдор е един от първите фермери, които изпробват новата IT-технология
Говедовъд получава SMS 1 час преди отелване на кравата си
Говедовъд получава SMS 1 час преди отелване на кравата си
Ирландският говедовъд Дейвид Фулър заедно с телетата си, родили се безпроблемно с помощта на Moocall
Ирландският говедовъд Дейвид Фулър заедно с телетата си, родили се безпроблемно с помощта на Moocall
През април 2017 г. Нийл Остин получи златен медал на иновативната IT-технология Moocall по време на раздаването на фермерските оскари в Ирландия
През април 2017 г. Нийл Остин получи златен медал на иновативната IT-технология Moocall по време на раздаването на фермерските оскари в Ирландия