Гарантиран пазар на 100% в Щатите за продукти без антибиотици и гмо

Как една британска свиневъдка получи достъп до американския потребител

Растящото търсене зад Океана на свинско месо, произведено без употреба на антибиотици отваря ниша за европейските производители. Кейт Морганс от Йоркшир бързо успява да пренастрои производството си на по-високи обороти и печели от това, информира FarmersWeekly.

Семейство Морганс от Йоркшир получава достъп до ниша на американския пазар за свинско и увеличава цената на произвежданото от тях месо с 10%, като се отказва от употребата на антибиотици при отглеждането на животните.

Освен това фермерите спират да хранят прасетата с риба по време на периода, в които животните се отглеждат. Морганс, които се грижат за животни на закрито в Източен Йоркшир и на открито в Северен Йоркшир, научили за новата възможност от компанията, която изкупувала месото им, през януари 2015 година. Търсело се месо, произведено без употреба на антибиотици.

След като узнали новината, още на следващия ден Морганс решили да приключат с употребата на антибиотици, приемани чрез инжекции или с храната, поне за своите животни, отглеждани навън.

Пет месеца по-късно, през юни 2015, първата партида свине, отглеждани във фермата без прием на антибиотици и без хранене с месо, била продадена.

Днес семейство Морганс произвежда около 500 такива свине на седмица

Заради своите усилия семейството печели по 8-10% повече от прасе в сравнение с животните, отглеждани по конвенционален метод на закрито.

В онзи период изкупните цени на свинското във Великобритания, вследствие на наложеното от Русия ембарго, са най-ниските, отчетени за последните осем години. Кейт Морганс, която управлява фермата си с помощта на родителите си и сестра си, възприема новия метод на отглеждане на животните като възможност за диференциация на своя продукт.

Има свободна пазарна ниша за подобни продукти споделя тя. Защо пък да не се вместим в нея? И продължава с препоръки към колегите си. А те са - всичко, което е по възможностите ви за постигане на по-високи изкупни цени, е добре дошло. В момента всички преживяваме тежки времена, така че ако успеете да диференцирате продукта си, можете само да спечелите от това.

Без антибиотици

Още от своето раждане, прасетата във фермата на семейство Морганс, предназначени за американския пазар, не получават никакви антибиотици - нито с храната, нито чрез инжекции. Те се ваксинират преди отбиването и на 28-дневна възраст се отделят от майките си. Все пак, когато се появи случай, в който фермерите не могат да се справят без антибиотици, на животните им се дават такива. Ако някое животно се нуждае от лечение, то все пак трябва да го получи. Не можем да позволим то да страда. Разбира се, ако става дума за едно определено животно, ние му поставяме отличителен знак.На повечето болни животни им даваме медикаменти във водата, разказва Кейт. Тъй като изкупуващата компания се интересува и от месо от животни, третирани с антибиотици, което е предназначено за други клиенти, във фермата никога не се колебаят да приложат медикаменти при нужда.

Доброто отношение към животните е най-важен приоритет за нас споделя Кейт. До момента от трите групи от животни - по 900, 700 и 500 глави, едва при 5 на сто се е наложило да се използват антибиотици.

Вегетариански начин на хранене

Животните, отглеждани навън, не само не получават антибиотици при своето отглеждане, ами и не се хранят с никакво месо. Те получават жито, ечемик, захар, бисквити, соя, а понякога и варовик, и рапица. Звучи като шега, казва Кейт Морганс, но има пазар за такова месо в САЩ.

Животните, отглеждани на закрито в Източен Йоркшир, получават същата храна, но освен това им се дава и по 25 килограма риба на всеки тон смеска. Що се отнася до свинете, отглеждани навън, те трябва да получават концентрат от соев протеин и монокалциев фосфат, за да може да бъде заместен приемът на риба.

Вегетарианският начин на хранене е малко по-скъп обяснява Кейт, но пък не ни се налага да плащаме за антибиотици. Като цяло излиза, че ако се вземат предвид темповете на растеж, двата начина на отглеждане дават подобни резултати. Все пак фермерката признава, че стопанството й не е готово да приложи лишеното от антибиотици отглеждане и за животните, гледани на закрито. В момента даваме антибиотици на свинете в тяхната храна, тъй като имаме проблем с менингита, споделя тя. Бих се притеснявала, ако спра антибиотиците и при втората група животни именно поради проблемите с това заболяване. Но не я изключвам като бъдеща възможност за развитие. Подобна промяна би намалила разходите ни за лекарства и в крайна сметка би била добра за животните. На практика няма да има лоши последствия.

Американското търсене

Според Американския национален борд по свинете американските фермери са способни сами да отговорят на вътрешното търсене. По тази причина се внася съвсем малко количество месо от ЕС. За сметка на това пък търсенето в САЩ на свинско месо от животни, отглеждани без употреба на антибиотици и хранени без месо, е значително. Такова месо в САЩ се нарича "натурално".Но предлагането му е ограничено, заради широката употреба на антибиотици от свиневъдите зад Океана. Когато бях на обмен в САЩ през 2012 г., там имаше значително производство на месо от свине, отглеждани без антибиотици и без прием на месо, разказва Кейт Морганс. Сега обаче американските производители не могат да продължат да произвеждат по този начин свине, тъй като нивото на тяхната имунна защита не е достатъчно високо. За сметка на това тук е достатъчно високо нивото на сигурност - нашите животни са здрави, уточнява английската фермерка.

Изкупуващата компания, която работи с фермата, има собствени стопанства в Брайдък, Шотландия, където произвежда свинско месо по този начин. Тази фирма има установен пазар в САЩ, но трябва да се справи с цялата бюрокрация, преди да започне да изнася свободно към Америка.

Последната година компанията подписва договор с американска верига за бързо хранене за изкупуването на свинско месо. От веригата признават, че 95 на сто от произведеното в САЩ свинско месо не отговаря на техните стандарти за добро отношение към животните и по тази причина е било необходимо да се обърнат към външния пазар. Стандартите изискват да бъде изключена употребата на антибиотици при отглеждането на животните.

Резистентност към антибиотиците

Стивън Хауард, маркетингов специалист в Борда по селско стопанство и развитие на земеделието във Великобритания, споделя, че има няколко вериги за бързо хранене от САЩ, които търсят европейски производители, от които да изкупуват месо, произведено без употреба на антибиотици. Използването на антибиотици за стимулиране на растежа не е законно в ЕС, казва той. По тази причина сме крачка пред САЩ, що се отнася до целите при употребата на антибиотиците.

Имайки предвид нарасналия интерес към резистентността към антибиотиците при животните и при хората, Стивън Хауард предрича, че е твърде вероятно този тип производство да се разшири както във Великобритания, така и в Европа.

Кейт Морганс споделя, че не може да разбере защо няма пазар за месо, произведено без употреба на антибиотици, във Великобритания. И добавя, че отчитайки високите стандарти за добро отношение към животните във Великобритания, преминаването към безантибиотично отглеждане на свинете би следвало да е естествен, сравнително лесен процес за фермерите. Стига да имат добър имунен статус и здраво стадо, аз не мисля, че за фермерите ще представлява проблем да пристъпят към промяната, убедена е фермерката. Но който е пръв, винаги е трудно, както беше и при нас,уточнява Кейт Моргънс. Според господин Хауард именно сега е моментът да се извърши преходът - точно когато американското търсене на такива продукти значително надвишава вътрешното за САЩ предлагане.

Това, което се опитваме да кажем, е, че хората, предприели промяната по-рано, биха получили добра печалба, имайки предвид голямото търсене. Те ще продават на цена, която със сигурност би покрила допълнителните разходи, произтичащи от новия начин на отглеждане - прогнозира маркетинговият специалист.

Факти за фермата:

Животните, които се отглеждат на открито, са в Северен Йоркшир.

Животните не се хранят с месо.

Още от раждането си прасетата не получават антибиотици.

Все пак, болните получават необходимите медикаменти.

Компанията, която изкупува месото от фермата, има интерес както от месото, произведено без употреба на антибиотици и без хранене на животните с месо, така и от произведено по конвенционален начин.

Животните, отглеждани на закрито, са в Източен Йоркшир.

Семейство Морганс от Йоркшир получава достъп до ниша на американския пазар за свинско и увеличава цената на произвежданото от тях месо с 10%, като се отказва от употребата на антибиотици при отглеждането на животните. Освен това фермерите спират да хранят прасетата с риба по време на периода, в които животните се отглеждат
Семейство Морганс от Йоркшир получава достъп до ниша на американския пазар за свинско и увеличава цената на произвежданото от тях месо с 10%, като се отказва от употребата на антибиотици при отглеждането на животните. Освен това фермерите спират да хранят прасетата с риба по време на периода, в които животните се отглеждат
Потребителите в Щатите все повече търсят месо без антибиотици и гмо фуражи. Затова и опаковките подсещат клиента да се поинтересува какво месо купува.
Потребителите в Щатите все повече търсят месо без антибиотици и гмо фуражи. Затова и опаковките подсещат клиента да се поинтересува какво месо купува.
Още от своето раждане прасетата във фермата на семейство Морганс, предназначени за американския пазар, не получават никакви антибиотициа - нито с храната, нито чрез инжекции. Те се ваксинират преди отбиването и на 28-дневна възраст се отделят от майките си. Все пак, когато се появи случай, в който фермерите не могат да се справят без антибиотици, на животните им се дават такива.
Още от своето раждане прасетата във фермата на семейство Морганс, предназначени за американския пазар, не получават никакви антибиотициа - нито с храната, нито чрез инжекции. Те се ваксинират преди отбиването и на 28-дневна възраст се отделят от майките си. Все пак, когато се появи случай, в който фермерите не могат да се справят без антибиотици, на животните им се дават такива.
Английската фермерка обяснява, че на повече болни животни им дават медикаменти във водата. Тъй като изкупуващата американска компания се интересува и от месо от животни, третирани с антибиотици, което е предназначено за други клиенти, във фермата никога не се колебаят да приложат медикаменти при нужда.
Английската фермерка обяснява, че на повече болни животни им дават медикаменти във водата. Тъй като изкупуващата американска компания се интересува и от месо от животни, третирани с антибиотици, което е предназначено за други клиенти, във фермата никога не се колебаят да приложат медикаменти при нужда.