Всъщност не е точно така, защото доенето на пасището не е ръчно, а ползвайки супермодерна техника – мобилна доилна система, информира Farming news daily.
Предприемчиви английски фермери вече доят кравите си направо на пасището
Рецептата на Том Фуут и Нийл Григ за производство на висококачествено мляко: 580 породисти крави, 900 акра земя, целогодишна паша и доилен апарат, който идва на ливадата.
Производителят на прочутото сирене Чедър в Западен Дорсет “Ford Farm” съобщава, че по новия си “Земеделски проект” има нов доставчик на висококачествено мляко. Този проект има за цел възвръщане към вековните методи на доене на добитъка направо на пасището. Собственици на млечната ферма са двама съдружници - Том Фуут и Нийл Григ. Фермата използва наети под аренда 900 акра (1 акър е малко повече от 4 дка) земя между Бриджпорт и Дорчестър. Във фермата се отглеждат 580 млечни породисти крави Джерсей и Черно-шарена порода. Британските фермери са сключили договор за доставка на мляко със съседната “Ford Farm”. От “Ford Farm” обясняват сключването на договора с обяснението, че Том и Нийл са единствените производители на мляко във Великобритания с такъв мащаб на производство на висококачествена суровина.
Доене направо на пасището е разработено през 1920 г. от уилширския фермер Артър Хошиър, което му дало възможност кравите му целогодишно да бъдат на пасището. Получаваното от него висококачествено мляко било давано на болните в Лондонска болница.
Инвестирахме в мобилна система за доене, с която доим кравите си направо там, където пасат, обясняват Том и Нийл. Това ни дава възможност да ги пасем на километри разстояние от фермата, животните да са в чудесна кондиция и същевременно да получаваме първокачествено мляко с високо съдържание на млечни мазнини и протеин. От особено значение е, че млякото е получено само от паша на зелена трева, а млякото достига до млекопреработвателите във “Ford Farm” само за броени часове.
И двамата фермери са потомствени говедовъди, а Нийл има и счетоводна квалификация. Тъй като не разполагаме с достатъчно капитал за инвестиции в конвенционална доилна система, разработихме своя алтернативна идея, базирана на историческа концепция. След като разбрахме за метода на Артър Хошиър, разбрахме, че това е пътят, по който искаме да тръгнем.
Според изпълнителния директор на “Ford Farm” Майкъл Краб, който е партньор на предприемчивите британски фермери, обяснява, че фермата отговаря на техните критерии за качество на произвежданата суровина. Млечните стада са буквално на прага ни и това е доказателство, че млякото, което преработваме, е наистина местно. А благодарение на мобилната доилна система млякото ще бъде с особено високо съдържание на мазнини през цялата година, което означава, че ние ще постигнем постоянно висока доходност на произвежданото сирене.
Коментари