Над 50 онлайн медии, собственост на различни медийни групи, подкрепиха до момента инициативата на "24 часа" - когато се ползва съдържание от друг новинарски източник да се вземат 3-4 изречения и да се поставя активен линк към първоизточника.

Досега потвърдилите, че ще цитират "24 часа" по този начин са bTV, Нова телевизия (както и другите новинарски сайтове от групата на "Нетинфо"), БНТ,"България он еър", "Канал 3", БНР, trud.bg, OffNews.bg, blitz.bg, vEvesti.bg, пловдивските Marica.bg, TrafficNews.bg, PlovdivNews.bg и Glas.bg, варненският petel.bg, благоевградските Struma.bg, toppresa.com, MG24.bg, alarmanews.com, Gramofona.com, infopleven.com, svetikliment.com, bepnews.com, bultimes.com, poligraff.net.

Веднага след първата ни публикация по темата започнахме да получаваме мейли и обаждания с желаещи да се включат в инициативата.

Все още изчакваме окончателна позиция от сайтовете на "Икономедия", Novini.bg, news.bg и групата сайтове bulgaria.utre.bg.

Сайтът на "24 часа" е една от най-цитираните медии в българското интернет пространство - стотици знайни и незнайни сайтове използват съдържанието, което подготвят професионалните журналисти на медията ни.

Ясно е, че това е процес, който реално не може да бъде спрян. Но нека става по правилата. В цивилизования свят медиите също се цитират - но като вземат не повече от 3-4 изречения от оригиналната публикация и слагат активен линк към нея.

Така реално си плащат на медията, подготвила оригиналното съдържание - като прехвърлят трафик към нея и индиректно по този начин увеличават приходите от реклами. Така е честно.

24chasa.bg се опита да работи по този утвърден световен стандарт още когато стартира през 2009 г. и започна да цитира новини от други медии. Но не срещнахме разбиране и реципрочност, затова спряхме да го правим.

Сега сякаш е назрял моментът новинарският онлайн бизнес да влезе в цивилизовано русло. Свързахме се с шефовете на голяма част от най-големите онлайн медии в страната. Предложихме им когато цитират наша публикация, да вземат не повече от 3-4 изречения и да слагат линк към оригиналното ни съдържание ("24 часа" го прави вече от месец).

Никой до момента не отказа да се включи в инициативата ни. Повечето се съгласиха веднага с ентусиазъм. 

Не сме пропускали медии нарочно - просто е трудно да се свържем с всички. Но всички, които са готови да цитират съдържанието по описания начин, са добре дошли. Който иска да включим името на медията му в инициативата, моля да пише на [email protected].

Предупреждаваме онези онлайн медии, които продължат да вземат цялото ни съдържание, не цитират и не поставят активен линк - приготвили сме им серия от изненади. И те не са от приятните.

Същото се отнася и за съдържанието във всички други сайтове на Медийна група България: 168chasa.bg, hiclub.bg, bgfermer.bg, bgdnes.bg, dotbg.bg, mila.bg, 24zdrave.bg, mama24.bg, mgb.bg, mediamall.bg.