Фъстъците са типично тропическо растение, което изисква повече топлина за развитието си. Въпреки това могат успешно да се отглеждат у нас.

Кои са акцинтите, с които е препоръчително да се съобразите:

Фъстъците се засяват чак когато температурата на въздуха и на почвата (на 10 см дълбочина да е 10 градуса), е достатъчно висока, т.е. ориентировъчно през май.

Резките температурни промени могат да окажат влияние на правилното развитие на фъстъците. Така например ниските температури преустановяват цъфтежа и плодообразуването, а високите - пречат на нормалното опрашване и оплождане на цветовете.

Растенията са взискателни към светлината. Ако се засенчат през фазите масов цъфтеж и плодообразуване, намалява растителната маса, цветовете, плодовете, следователно добивите и качеството на реколтата.

Затова фъстъците не трябва да се отглеждат между плододаващи овощни дръвчета и лозя.

Само при напояване

Отглеждането на фъстъци е възможно само при поливни условия. Напояването може да стане чрез различни начини - дъждуване, гравитачно по бразди, капково.

Във фаза масов цъфтеж растенията имат най-големи изисквания към влагата в почвата и относителната влажност на въздуха в приземния слой.

Редовете се правят в посока север-юг

Според препоръките на специалистите редовете трябва да се ориентират в посока север-юг. За да се спази изискването на фъстъците към светлина, сеитбата не трябва да е прекалено гъста. Освен това при близко засяване на семената, растенията етиолират, т.е. израстват на височина и образуват по-малко цветове и плодове. Освен това се създават и предпоставки за развитие на болести, затруднява се окопаването и загърлянето.

В любителската градината сеитбата се прави ръчно. Сее се при разстояние 50-70 см между редовете, на дълбочина 5-6 см. Сеитбената норма зависи от едрината на семената и при различните сортове тя се колебае между 11-12 кг/дка.