С ГЕРБ сме единни и заложихме в програмата не само повишаване на минималната пенсия, но и индексиране на всички останали пенсии. Това съобщи в Народното събрание съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов.

Средствата за вдигане на пенсиите ще дойдат от сумите, които ще съберем от ревизиите на фалшивите инвалидни пенсии, които де факто са 2-3 пъти повече от реалните. Този процес е труден и сложен, за това най-вероятно ще започне от 1 януари 2018 г., добави Симеонов.

В отговор на въпрос за цената на компромиса, който са направили патриотите, които искаха 300 лв. минимална пенсия, Симеонов каза: Нямахме много варианти. Другият вариант беше да откажем съставянето на програма, да откажем участието в управлението и да отиваме на нови избори. Винаги се избира по-малката злина за държавата, а не за нас", отсече Валери Симеонов.

Според него на този етап не може да отговори на въпроса дали ще се наложи актуализация на бюджета.

В програмата за управление не е заложена темата за уседналостта, каза Симеонов. Попитан дали е съгласен с думите на президента Румен Радев, че имунитетът на държавата е разклатен, Симеонов отговори: "Той отдавна се клати. Това не е някакво ново откритие".

Следващата седмица ще работим върху коалиционното споразумение, третата фаза на преговорите ще бъде свързана с министерства и кадри, обясни съпредседателят на Обединени патриоти

"Това, което изнесохме са само основните текстове накратко по всеки отрасъл. В подробната програма ще има подробно обяснение. Там сме заложили ревизия на дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. Заложили сме оздравяването на държавните предприятия, които също имат в определени посоки доста сериозни разходи, които не съответстват на нуждите - ТЕЦ "Марица Изток" 2, "Мини Марица", АЕЦ "Козлодуй" и естествено нашият стремеж за недопускане на повишаване цената на електроенергията", коментира Симеонов.

съставянето на програма, да откажем участието в управлението и както виждате какви са вариантите оттук нататък - те са никакви, отиваме на избори. Просто винаги се избира по-малката злина за държавата, а не за нас", отсече Валери Симеонов. Той добави, че на този етап не може да отговори на въпроса дали ще има актуализация на бюджета.

"Няма я заложена темата за уседналостта. Тепърва ще се коментира. Не може по всички въпроси детайлно да се коментират някакви общи позиции", каза още лидерът на НФСБ. Попитан дали е съгласен с думите на президента Радев, че имунитетът на държавата е разклатен, Симеонов отговори: "Той отдавна се клати имунитетът на държавата. Това не е някакво ново откритие".