Иска се пълната им забрана

Национален протест срещу неоникотиноидите организират утре 7 април от 13 до 15 часа пред Министерския съвет пчеларските сдружения в страната.

7 април е Световен ден на здравето - здравето на пчелите е застрашено пряко от неоникотиноидите, здравето на хората е застрашено косвено от тях, те са канцерогенни, обясняват организаторите.

Неоникотиноидни инсектициди, с които се третират семена на слънчогледа и царевицата, след засаждането им проникват в почвата, в подпочвените води, преминават в растенията, които се засаждат на същото място през следващата година. По хранителната верига те попадат и в човешкия организъм.

На 27 март изпълнителният директор на БАБХ подписа три заповеди, с които разрешава контролирана и ограничена употреба на трите забранени с мораториум в ЕС неоникотиноидни инсектицида. Искаме пълна забрана на неоникотиноидите в България, както е направено във Франция, искаме забраната им в целия Европейски съюз, обясняват организаторите и призовават всички, които подкрепят тази кауза - пчелари, природозащитници, природолюбители, туристи, лекари, учители, майки и граждани, да се включат в протеста