До края на април в Столичния общински съвет /СОС/ ще бъде внесена актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 г. и Планът за действие към нея. Мерките в програмата са насочени целево към трайно намаляване на нивата на фини прахови частици, съобщи днес пред журналисти в СОС зам.-кметът на София по екология Йоана Христова.

Дори и на този етап, обаче, вече се изпълняват някои от краткосрочните мерки, включително миенето на улиците, завишаването на контрола на строителните площадки и поетапното озеленяване. Вече е възложена за изпълнение и се разработва системата за ранно прогнозиране на атмосферни замърсявания, отбеляза Христова.

Тя съобщи, че през 2017 г., в сравнение с 2011 г., нивата на бензен, въглероден окис, серен диоксид и олово се поддържат трайно под нормите, като показателите от годишните измервания съответстват на нормативните изисквания по нормирани показатели. Тенденцията на показателите отчита продължаващо намаляване на концентрациите на вредни вещества от 2011 г. В допълнение към това, предприетите мерки за намаляване на емисиите и на азотен окис са довели до постигане на съответствие с изискванията на нормативната уредба.

Христова посочи, че подобряването на качеството на въздуха в столицата е приоритет на Столичната община. Част от мерките, предприети от общината в тази насока, са модернизацията на градския транспорт, в който са обновени 90 на сто от тролеите и половината от автобусите, изграждането на 22 км нови метролинии и увеличението на пътниците, използващи метро на 350 000 души дневно. Въведени са мерки за енергийна ефективност в над 170 общински училища и детски градини, посадени са над 6000 нови дървета.