В петък няма да блокираме пътя към Гърция, а ще блокираме пътя на стария или новия министър към Министерството на земеделието.Това каза по БНР заместник-председателят на Кофедерацията на тютюнопроизводителите Жико Желев.

В сектор "Земеделие", не говорим само за тютюнопроизводство, проблемите са от доста време. Браншовите организации решихме да се организираме в един общ съюз и, когато имаме проблеми, да си ги решаваме ние, съвместно със независимо кое правителство ще бъде на власт, кой ще е министър-председател и кой ще е министър на земеделието.

При нас се получиха така нещата, че от 2013 г. започна деление на малки, на големи, на черни, на бели, на две Българии, което ние няма да го допуснем тази година. Имаме спечелени две дела във ВАС. Тази година, на Консултативен съвет г-н Бузуков не го призна това и пак разпределиха парите на "ваши" и на "наши", което дразни много хора. Ще ви дам един пример как се получи при сорт "басма" - до 2 тона се получават 2,48-2,55 лв. Ако имате 2 тона и 100 грама, получавате по 1,65 лв. Разликата е 90 стотинки. Този, който е предал 3-4 тона със своето семейство, защо трябва да бъде лишен от пари?

Министър Бозуов е експерт по тютюна и е бил главен секретар на Кофедерацията на тютюнопроизводителите изтъкна Желев, който си спомни, че преди да стане министър, той е подкрепял позицията на колегите си:

В един момент той го каза, даже аз имам и запис, който ще ви го предоставя, той казва, че това деление не може да бъде. Всеки, който е изработил, си го е заслужил. Тези пари се дават за преориентиране, не за гледане на тютюн.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов заяви, че животновъдите ще се присъединят към протеста, ако до петък не им бъдат изплатени дължимите средстваи не бъде отменена заповедта, която блокира мерките померките "Агроекология" и "Биологично земеделие". Той коментира отказа на министъра да слезе преди седмица при протестиращите с мотива че не се занимава с предизборна кампания така:

Всеки има право да гласува, но нашите протести бяха точно и ясно обосновани по два проблема, две точки, които сме ги внесли още на 8 март. Оказа се, че не само ние, животновъдите, имаме проблем, а и другите колеги. И вторият протест беше обединен. Така, че г-н Бузуков защо дава такива изявления?!