Скоро срокът на годност върху опаковките с мляко във Великобритания може да изчезне. Противниците за посочване на срока на годност твърдят, че над 46 млн. литра мляко на Острова се изхвърля напразно, защото купувачите повече се доверяват на цифрите на опаковката, отколкото на реалното състояние на продукта. Вместо изписване на срока на годност се предлага купувачите да миришат млякото и сами да определят кога не трябва да го пият. Същото се предлага и за други млечни продукти - например кисело мляко и сирене. Това настоява благотворителната организация Wrap, която се опитва да намали количеството изхвърлена храна във Великобритания. Тя от доста време спори с местните преработватели на тази тема.
Times публикува информация, че държавните чиновници също са на страната на Wrap. А в организацията се надяват новите правила да бъдат публикувани до края на тази година.
На пръв поглед може да изглежда странно, че благотворителна организация подлага на опасност здравето на хората. Но от Wrap смятат, че правят услуга на обществото. При това те са проучили проблема доста сериозно. Активистите са изследвали 9 хил. образци от млечни продукти в 79 магазина на най-големите търговски вериги в страната.
Често производители и търговци просто се презастраховат, като посочват по-къс срок на годност.
Всяко британско домакинство годишно изхвърля млечни продукти за 700 или за 500 хранения, пресмятат от Wrap.
Нито една развита държава в света не се е отказала да изписва срока на годност върху опаковката на хранителните продукти. Нещо повече, изискванията към информацията на етикета стават все по-строги. Ако Великобритания, както се надява инициативната група, действително се откаже от тази обикновено неподлежаща на съмнение практика за посочване на срока на годност, това ще бъде една много смела крачка, която при това ще е в разрез със съществуващите тенденции.