Няма да се превърнем в

заложник на корпоративни

интереси, заявиха

от министерството

Запис, на който се чуват обсъждания за промени в бордовете на две държавни дружества, чийто принципал е министърът на икономиката, изтече в петък в интернет. За единия от гласовете се твърди, че прилича на този на министър Теодор Седларски.

В записа се обсъждат смени в държавните дружества “Ел Би Булгарикум” и “ВМЗ-Сопот”.

Чува се, че се готви назначение на трима нови членове в борда на “Ел Би Булгарикум”, за което настоявали от “Мейджи”. Вероятно става дума за японското дружество, което продава кисело мляко в Япония. Говори се и за документи, които липсвали. Най-ясният глас, който явно е най-близо до записващото устройство, пита поема ли се рискът,

въпреки липсата

на документите

да се направи

промяната

Отговорът е “да”. Обсъждат се и назначения в борда на “ВМЗ-Сопот”, споменават се и имена.

Справка в Търговския регистър показва, че собственик на “Ел Би Булгарикум” е Държавната консолидационна компания. Така че вероятно сред участниците в този разговор е и висш представител на тази компания.

В момента в съвета на директорите на “Ел Би Булгарикум” са Боян Милушев, Десислава Христова, Николай Кошутански.

Преди дни Теодор Седларски смени целия борд на Държавната консолидационна компания, преди това нов екип пое и “София Тех парк”.

Министерството на икономиката отказва да се превърне в заложник на корпоративни интереси, се казва в съобщение на ведомството до медиите, разпространено в късния следобед в петък.

“Изнесените днес медийни публикации и тиражиран запис

представляват

манипулативно

внушение,

че министър Седларски “кадрува” в екипа на дружества от Държавната консолидационна компания (ДКК). Министърът на икономиката е принципал на ДКК и в неговите правомощия е да извършва промени в ръководството на дружествата от неговата структура.

Изпълнителният директор на ДКК и останалите членове на борда бяха освободени наскоро заради продадената в нарушение на закона сграда на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, както и заради лоши корпоративни практики в “Ел Би Булгарикум” ЕАД, ВМЗ ЕАД и други дъщерни дружества на ДКК, пишат от пресцентъра на министерството.

Това било причината за промяна в съвета на директорите на държавната компания. “Фактите за незаконната сделка са в конкретен доклад, за което е сезирана прокуратурата”, съобщават от министерството.