Болестта може да се прояви само в малките стада - обикновено в селските дворове, когато птиците се получават от собствено производство и няма как да бъдат ваксинирани.

Проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, напомня, че случаи на поява на псевдочума има всяка година, но те са само частични и обикновено засягат района на Кърджали, информира Агрозона. „Нюкасълската болест обикновено се появява в тези райони, където има приходящи хора от Турция например, или други райони, в които има опасност от това заболяване. При контакт с тях и продуктите, които носят, местните птици много лесно се заразяват, тъй като не са ваксинирани. Ежегодно има такива случаи и не може да говорим за епидемии. Заболяването се проявява в малките стопанства, а в големите подобен случай не е имало вече от 20-30 години. Там профилактичната програма е много добра, ваксините са на високо ниво и трябва да стане чудо, за да пробие Нюкасълска болест“, категоричен е проф. Белоречков.

Болестта може да се прояви в малките стада, обикновено в селските дворове, когато животните се получават от собствено производство и няма как да бъдат ваксинирани. Но на пазарите или в люпилните се прави задължително поне първата ваксина за Нюкасълска болест. За предпочитане е тези стопани да си купуват ваксинирани животни, отколкото след това да търсят превенцията. Няма ваксина за 5 или 10 пилета, един флакон може да се използва за между 500 и 1000 пилета.

Няма опасност на пазарната мрежа да се появят заразени яйца, това е абсурдно. Обикновено при птиците яйцата не са проблем, а самите животни и месото от тях. Когато то е заклано в домашна обстановка, може да пренесе псевдочума, пояснява проф. Белоречков. Болестта като цяло не е опасна за хората, а само за птиците, тъй като нанася много големи щети и заразените стада подлежат на принудително унищожаване, уточнява председателят на Съюза на птицевъдите.