Марката MASSEY FERGUSON има фенове и потребители в повече от 180 страни в света и вижда своето бъдеще тясно обвързано с това на земеделските производители

Любомир Коралов наш специален пратеник на SIMA 2017 Париж - София

В новата история на известната по света и у нас марка MASSEY FERGUSON отминава един нелесен период на задържане в нейното развитие. Нека да припомним на нашите читатели, които са използвали, преди и сега, машини на бранда, както и на останалите български фермери, че марката е една от най-важните за концерна AGCO и заема ключово място в неговото портфолио в глобален аспект. Затова не случайно мениджмънтът на AGCO и MASSEY FERGUSON представи на SIMA 2017 пред фермерската общност, и европейска, и световна, своето виждане за навлизането на бранда в дигиталната ера на земеделието. Стратегията наречена "MF растем заедно 5" обхваща пет основни направления строго планиране, стриктен контрол върху разходите, усъвършенстване на дилърската мрежа, прецизно пазарно позициониране на бранда и изцяло фокусиране върху нуждите на земеделския потребител. За новото лице на MF, представено по внушителен начин на SIMA 2017 разговаряхме между червените топ машини с ФИЛИП ЛАЗАРОВ, търговски директор на ВАРЕКС, българският вносител и дилър на AGCO и MASSEY FERGUSON:

- Марките, които нашата фирма представлява в България, Масей Фергюсън и Челинджър, са основни за концерна AGCO и участват много силно тук на СИМА. Това се отнася с най-голяма тежест за Масей, марката, която има много фенове в 180 страни в света. Не малка част от тях са и тук на панаира. Това, което характеризира, подчерта г-н Лазаров, от гледна точка на новости щанда на марката е новата серия трактори 8740 с номинална мощност 400 к.с., проектирана във времето специално, за да бъде показана за първи път на настоящия парижки агросалон.

Допълнително, пак в рамките на СИМА, има представяне и на глобалните серии на Масей Фергюсън тракторите 4700 и 5700, универсални машини за най-широк кръг земеделски производители. Не можете да ги видите лесно, защото буквално са зарити от множеството посетители, които са ги обградили отвсякъде, и отдолу, и отстрани, и в кабините. Не мога да не отбележа високата посещаемост на нашия щанд, големия интерес от страна на фермерите-професионалисти- и френски, и европейски, и от целия свят. Но хората "обсаждат" със същия повишен интерес и комбайните на Масей Фергюсън.

Новите серии са от гамата ДЕЛТА зърнокомбайн с мощност от 496 к.с., с усъвършенстван модел хедер. Нещо повече, този комбайн може да бъде и с верижна предна ходова част което го прави универсален за всякакви метеорологични условия.

- Говорим за новостите на Масей Фергюсън и не можем да не отбележим, продължава своята импровизирана презентация Филип Лазаров, това че брандът запазва и разширява стратегическото си партньорство с италианската компания Капело, която произвежда адаптери за жътва на царевица и слънчоглед с марка Масей Фергюсън. В това сътрудничество има и нещо интересно, което засяга директно и нас от Варекс. Нашата фирма си партнира с Капело вече десет години на българския пазар. Това е естествено продължение за нашата дейност, тъй като вече ще имаме възможност да оборудваме комбайните, които получаваме от Масей Фергюсън с фабрично произведени приспособления за жътва на царевица под същата марка. А това е ясно признание за нас, че сме се ориентирали в правилната посока при избора на доставчик на адаптери.

- Друг любопитен факт от представянето на Масей Фергюсън на парижкото изложение е това, че те имат и допълнителен щанд извън рамките на своята официална експозиция, казва Филип Лазаров. Това едно уникално съвместно излагане на техника заедно с френската компания за инвентари Грегоар Бесон и севетовния гранд за гуми Мишлен. Резултатите от тази своебразна техносимбиоза е фактът, че тракторите от серията 8740, които видахме, са оборудвани със специалните гуми на Мишлен за по-малко утъпкване на почвата и по-голямо сцепление. Което пък от своя страна води до повишаване на теглителната способност. Така че плугът на Грегоар Бесон, който може да се агрегатира с този трактор, снабден с гумите Мишлен, завършва комбинацията, водеща до рязко повишаване на производителността и икономия на гориво. И още, този подход "3 в едно" илюстрира единството на френските производители на агротехника и показва ползите, които фермерите могат да извлекат от тази безспорно печеливша конбинация, продължи г-н Лазаров разказа си за интелигентните решения, предлагани от фирмите във времето на засилена цифровизация на земеделието.

- Демонстрираните тук иновации при Масей Фергюсън, уточнява Филип Лазаров, са непосредствено свързани с приложението на представената на специалната пресконференция стратегия "Масей Фергюсън, растем заедно 5", и са подчинени изключително на идеята марката МФ да получи нов силен импулс в глобалното си позициониране с цел активно връщане на пазарните си позиции и тяхното разширяване. Основният инструмент на това движение ще бъде издигането на фермера, на производителя-професионалист, като основен приоритет, чиито потребности ще бъдат над всичко. Защото това е нова тенденция, която цели да направи стопаните по-модерни, по-ефективни в тези нелеки времена на стагнация на аграрните пазари. В това направление и ние от Варекс виждаме ориентирани нашите усилия за предоставяне на фермерите на България най-модерна и високопроизводителна техника, сподели Филип Лазаров.

Филип Лазаров
Филип Лазаров
Масей Фергюсън, Грегоар Бесон и Мишлен с печеливша комбинация в трактора MF 8740
Масей Фергюсън, Грегоар Бесон и Мишлен с печеливша комбинация в трактора MF 8740
Още една новост на щанда на Масей Фергюсън
Още една новост на щанда на Масей Фергюсън
Нашествието на феновете
Нашествието на феновете