При формирането на асмите стопаните много често допускат някои нежелани пропуски, които после се отразяват на растежа и развитието на лозниците за години напред.

Например:

Оголването на кордоните не е препоръчително - то се получава, когато любителите оставят за всеки случай дълги продължители при създаването на самите кордони.

Да знаете, че когато се остави дълга пръчка се развиват предимно пъпките към върха й, а тези в средната част много често не могат да покарат.

За да се избегне подобно оголване, пръчката, която е преназначена за продължител на кордона трябва да бъде по-къса и да има около 6-8 очи.

Много кордони не бива да се допускат на една асма - понякога техният брой е прекалено голям, което не бива да става практика, защото вреди на лозницата.

Причината за това е, че много от любителите не могат да възприемат резитбата с къси плодни пръчки и смятат, че като е къса няма да им даде достатъчно плодни звена и съответно гроздове.

Първо - не са прави и второ - вследствие на това върху скелето много често се получава прекалено гъста мрежа от кордони, която засенчва и пречи и на резитба, и на пръскане.

Важни препоръки

Както при резитбата Гюйо, старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се проявява стремеж да се създават нови плодни звена по тях за повече плод.

Трябва да се следи и рамената да не се разрастват много, а навреме да се подмладяват, което е много важно за развитието на лианата.

Формировката Гюйо има много варианти

На всички лози в първите 3 - 4 години от живота им е необходимо да се придаде подходящата форма, която желаем и която най-вече подхожда на сорта.

Иначе те няма да носят оптимална реколта и високо качество на плодовете, а и грижите за тях ще станат доста по-трудни.

През следващите години /след формирането/ тази форма трябва да се поддържа и актуализира с подходяща ежегодна резитба.

Известно е, че не всички популярни формировки са еднакво подходящи за всички сортове грозде.

Едни от най-използваните формировка у нас са едностранен и двустранен Гюйо, които могат да бъдат на високо и ниско стъбло.

При двустранния Гюйо на един храст се формират две къси рамена, както е показано на снимката.

Двоен Гюйо се препоръчва за подходящи сортове при плодородни почви и силни лози.

Когато започвате да режете, да знаете, че при тази формировка се оставят две плодни пръчки и два чепа с по две очи.

Как се поддържат оптимални рамена в лозовия кордон

Образуването и поддържането на рамената в кордона е не много сложна, но все пак специализирана операция.

Тя се характеризира с последователност и изисква време.

На следната схема, която сме показали, ясно си личи каква трябва да е последователността на работа при оформянето на дадена лоза във вид на кордони.

Всъщност оформянето на лозата преминава почти винаги през следние етапи:

1 - след засаждане,

2 - храстът в края на първата година,

3 - в края на втората година,

4 - след резитбата през третата година,

5 - в края на третата година,

6 - така да изглежда храстът след резитба през четвъртата година - тук тиретата показват на лозарите къде трябва да бъдат направени и бъдещите съкращения.