Компанията CLAAS, един от водещите световни производители на земеделска техника, поддържа продажбите си на високи нива от 3,631 млрд. евро (предходната година 3,838 млрд. евро), независимо от непрекъснато отслабващите пазари. Приходите преди данъци са намалели до 93 милиона (предходната година 158 милиона евро), главно заради спада в обема на продажбите.

"Ние запазихме добра позиция на бързо свиващите се пазари", казва Лотар Крисцун, говорител на борда на директорите на CLAAS Group. Двуцифреният растеж в Източна Европа имаше стабилизиращ ефект. Продължаваме с нашата програма за ефективност, както и със системните инвестиции в цифровизация и интернационализиране в CLAAS, като по този начин насочваме усилия в борбата с дългосрочната тенденция за спад на пазара", уточнява той.

Световният пазар за професионална земеделска техника през тази година отново отбеляза сериозен спад в много региони. CLAAS спечели от нарастването на продажбите в Източна Европа и стабилното развитие във Франция. Във всички останали региони продажбите отбелязаха намаление. В Германия този проблем бе частично компенсиран от силните продажби на употребявана техника и последващата експанзия на сервизните услуги. Увеличаването на количеството на финансови средства в научно-изследователска и развойна дейност продължава.

Тези инвестиции достигнаха рекордните 214 млн. евро (предходната година: 203 млн. евро) и са се увеличили повече от два пъти през последното десетилетие. Един на всеки 10 служители на CLAAS сега се занимава с изследователска и развойна дейност. Инвестициите са фокусирани към нови услуги, както и разработки в областта на прибиращата техника и тракторите. Електронните компоненти и софтуерът стават все по-важни в този сектор, позволявайки още по-добро управление и свързаност на земеделските машини. Все повече фермери се стремят към проследяване и ефективно контролиране на работния процес по цялата верига в своите ферми.

Вложения в нов производствен и развоен капацитет

Най-модерната фабрика за производство на земеделска техника в Европа започна работа в град Краснодар, в южна Русия. Тя бе открита през октомври 2015 г. и със своите 120 млн. евро се превърна в най-голямата самостоятелна инвестиция в историята на CLAAS.

Освен проектите за модернизация на производствата във Франция и Германия, друг фокус за вложения на финансови средства бе разширяването на глобалната дистрибуция и дилърската мрежа. През пролетта, компанията положи основите на нов център за разработка на електроника в град Дисен, Долна Саксония. Когато бъде завършен, той ще приюти над 150 инженери, ангажирани с разработването на електронни блокове, електронна архитектура, терминали и автоматизирани сателитни системи за управление.

Същевременно се наблюдава леко намаление на броя на заетите работни места в световен мащаб, което се изразява в неголям спад до 11 300 бр. към 30 септември, 2016 г. (11 535 през 2015 г.). Това е следствие от свиващите се пазари на земеделска техника в световен мащаб. За компанията CLAAS продължават да работят 5200 души в Германия и тя остава ангажирана с насърчаването на собствените си таланти. Стажантите, наети на пълно работно време през 2016 са били 8,2% от общия брой работещи (7,8% през 2015).

Перспективи, очертани в отчета

Компанията очаква глобалният пазар да продължи да се свива през фискалната 2017 година. Негативното развитие по отношение на приходите от земеделие и въздействието на политическите и икономически кризи водят до общо нежелание да се купува, когато става въпрос за селскостопанска техника. В заключение, компанията CLAAS предвижда лек спад в продажбите и стабилни приходи преди данъци.

Всички продукти на фирма CLAAS може да намерите при официалния вносител на марката за България фирма Рапид КБ