На „Пчеломания” в Добрич предлагат мед с чили

Изкупните цени на меда са спаднали драстично, заради инвазията продукта на европейския пазар от Украйна и Китай. Цените сега са като миналогодишните, които бяха около 4,50-4,60 лв за кг, но тогава продажби почти нямаше – споделиха пчелари на провеждащото се в Добрич 14-о изложение „Пчеломания”.

В момента полифлорният мед /букет/се изкупува средно за 4,60 лв да кг за килограм, като се очаква цената да пада още. Пчеларите задържат продукция вече втора година, именно заради ниските изкупни цени. „А в Добруджа се произвежда 20 процента от меда у нас” – добавиха те и признаха, че вече залагат на малки директни продажби.
Голямата конкуренция и ниските изкупни цени водят до разнообразие при предлагането на меда на пазара – се видя ясно на изложението. Предлага се мед с шоколад, тахан и лешници. Един от производителите експериментира и с чили, като медът се предлага от този сезон.

Според опиталите екзотичния продукт, мед с чили е интересна комбинация, понеже чилито се усеща като тръпчив вкус след десетина – петнайсет секунди, но отново надвива сладкия вкус на меда.

82 фирми и производители от страната и чужбина предлагат машини, инвентар, препарати и литература за пчеларите. Осем от изложителите се представят за първи път в Добрич.

Звезделина Иванова,, изпълнителен директор на „Добрички панаир” АД, организатор на изложението, сподели, че тази година интересът на фирми и пчелари е много голям. Сред чуждестранните участници в изложението са фирми от Гърция и Сърбия.