Съвсем скоро на американския млечен пазар ще се появи нов млечен продукт - необикновено виетнамско кисело мляко, съобщава Dairy Reporter. Създателите на проекта вече са осигурили необходимата сума за неговия старт.
Първоначално семейство Фьонг Нгуен и Фред Чен, които живеят в Ню Йорк, не планирали да създават нов продукт, но преди 5 години 1-годишната им дъщеря Маделин отказвала да яде мляко. Затова решихме да открием начин да допълним менюто й, разказва Чен.
Семейството се чудело какво да прави, след като установило, че всички кисели млека, които се продават в магазините,са  или са прекалено кисели, или пък са много сладки (с над 20 г захар на порция!) и съдържат много добавки като изкуствени подсладители и сгъстители. Именно това ги накарало да направят собствено кисело мляко във виетнамски стил.
Традиционното виетнамско кисело мляко се прави от кондензирано мляко със захар, но Фьонг и Чен решили да използват за производството пълномаслено биомляко. За да контролират равнището на сладост, те започнали сами да правят кондензирано мляко, в което добавяли 6 г захар на порция.
Техни приятели също харесали млякото и започнали да правят поръчки за него. И след като поръчките за новото кисело мляко станали повече, Чен и Нгуен решили да разширят производството.
Към днешна дата виетнамското кисело мляко се произвежда само с един вкус, но бъдещите планове са за още три вкуса - манго-кокос, боровинка-лавандула и джинджифил-лимон, всички от биопродукти.