Огнният пригор е сред най-опасните болести по семковите овощни видове, но напада и някои костилкови. Тя е позната сравнително отскоро и дори непозната сред някои от любителите.

Какво трябва да знаете за болестта

Първите признаци се появяват през пролетта по време на цъфтежа. Заразяват се цветните букетчета, които внезапно увяхват, покафеняват, а накрая почерняват.

Листата също се засягат, те се завиват и потъмняват.

Повредените растителни части не опадат, а остават по клоните. Дърветата изглеждат като опожарени - оттам и името на болестта.

Заразените млади клонки и леторасли се изпълват с течност и започват да сълзят. По големите клони и по стъблото се появяват рани и пукнатини. Кората им в началото е водниста, а по-късно става кафява или черна и се набръчква.

Засяга и плодовете. Те почерняват, но не опадат и остават по дърветата. Заразяват се само младите зелени плодове.

През летните месеци при повишаване на температурите, активността на болестта затихва. Тогава кората на болните дървета засъхва и се напуква. При дървесината границата между болната и здравата тъкан е ясно изразена.

През следващата пролет при възобновяване на сокодвижението, болестта отново се проявява и се разпространява по цялото дърво.

Причина за заразата е опасна бактерия

Много лесно преминава от дърво на дърво

Болестта се причинява от бактерия, която прониква в растенията най-често през рани и пукнатини, както и през устицата. Тя презимува в раковините, по клоните и стъблата.

Заразата се разпространява от дърво на дърво с дъждовете.

Преносители са и насекомите - пчелите, листните въшки и други смучещи и гризещи насекоми, които нараняват растенията и ги заразяват. Птиците също може да разнасят заразата. Овощарите при резитба или други манипулации, когато използват необеззаразени инструменти, могат да пренесат заразата.

Борбата трябва да е профилактична

Когато се установи болестта, рано през пролетта преди цъфтежа, е необходимо да се направи профилактично пръскане. Използва се 1%-ов бордолезов разтвор.

Заразените цветове, леторасли и клонки, трябва де се изрежат 20-25 см от мястото на повредата до здрава тъкан.

След това се напръскват обилно с 1%-ов бордолезов разтвор.

През есента след опадане на по-голяма част от листата, дърветата се пръскат с 2%-ов бордолезов разтвор.

Важно!

Инструментите задължително се обеззаразяват с 10% белина, формалин или спирт за горене, разреден с вода в съотношение 3:1.

Изрязаните растителни части се изгарят.

Раните се замазват с овощарска замазка или се намазват с 10%-ов разтвор на белина или формалин.