Аз го правя така, показва нашият редовен читател Юсуф Мустафов, с. Средня, Шуменска област

От дълги години съм редовен абонат на в. "Хоби фермер". Това е вторият материал, който ви изпращам за любителите овощари, които за първи път се учат да облагородяват млади и стари дървета. С моите рисунки и съвети искам да им помогна в това начинание. Много често срещам подробни рисунки как и кога се присажда на калем, на разцеп, под кора, кози крак и на спяща пъпка.

Но досега не съм срещал тази важна информация от полагането на калема до плододаването, т. е. как да се опазят филизите, как да се премахнат някои от тях и как да се помогне по-добре за зарастването на тези рани.

Рисунка 1

Това е по мой модел, който лично съм облагородил. На 5 клона дочаках след 5 години да вкуся 5 вида ябълки.

През този период се грижих с голяма любов и ентусиазъм, за да се радвам един ден на плодовете на моя труд.

Когато решите да облагородите цялото дърво, оставете няколко клончета, за да диша дървото. На следващата година клончетата се махат. Това положение съм отразил в рисунки 1, 3 и 5. Когато всички калеми се хванат, премахнете вътрешните калеми, но чак когато пораснат 5-6 см зелена маса (отбелязано е с червено).

Внимание! Сивият хоботник се появява в най-точния момент, когато листните и цветните пъпки се разпукват. Затова всеки ден проверявам дръвчетата и ръчно премахвам неприятелите. Ако има поражения по пъпките, по ваша преценка, трябва да оставите да се развиват само здравите пъпки.

Аз винаги слагам калем с 3 пъпки. Непосредствено забийте дълги пръчки под всяко присадено клонче и ги завържете, за да ги предпазите от счупване при силен вятър.

Рисунка 2

Тук се виждат трите пъпки, вече имат 5 см леторасъл. С многоточие съм маркирал как да ги премахвате, и третата пъпка до есента да порасне 1 метър.

Напролет през третата година всички леторасли се съкращават 1/3, като последната лисна пъпка се оставя към външната страна.

Рисунка 3

Тук съм отразил с тъмни щрихи стърчащ чеп - сух. След премахването на тиксото на втората година, този чеп трябва да се отреже много внимателно с остър нож или ножовка и да се намаже с овощарска замазка, за да се затвори раната. Изолира се отново с тиксо.

Рисунки 4, 5 и 6

Извършват се същите операции, както съм описал в рисунка 3.

И една препоръка - никога не се опитвайте да присаждате с калеми напролет при кайсия, праскова, слива и джанка.

През пролетта се присажда само на спяща пъпка, а през лятото от 15 юли до 15 август, използвайте лакомници, издънки и двегодишни клонки с дебелина 6 см, 1 см и 1.5 см.