Първата резитба след засаждането се извършва рано през пролетта. Най-често засаденото дръвче е без корона. То се съкращава на 6-7 пъпки над определената височина на ствола. За любителските градини височината на стъблото не трябва да надминава 50 см. В такъв случай се съкращава на около 60 см височина, като се прерязва над пъпка, която се намира над мястото, където е отрязан чепът на подложката.

През юни от покаралите леторасли се избира един за водач и три за скелетни клонки.

За водач се предпочита най-високо разположената клонка, а за скелетни клонки - разположените с 2-3 пъпки по-надолу от водача. Летораслите, които ще се използуват за скелетни клони, трябва да са силни и разположени равномерно около ствола. Двете клончета, израсли непосредствено под водача, се пензират на два-три листа, за да се спре растежът им, останалите - се премахват.

За скелетни клони се избират 3 (рядко 4) клонки, разположени равномерно около водача, които с водача образуват ъгъл, по-голям от 45 градуса. За предпочитане е те да излизат през една или две пъпки.

Избраните скелетни клонки се съкращават с около 1/3 до 1/2 от дължината им. По-силните и по-високо разположени клонки се режат по-силно (по-късо), по-слабите и по-ниско разположените клонки - по-слабо. По такъв начин се постига уравновесяване между клонките през следващите години. След като се изрежат всички скелетни клонки, върховете им трябва да бъдат приблизително на еднаква височина.

Водачът се реже последен

Дължината му след резитбата трябва да бъде с около 1/4 по-голяма от дължината на скелетните клонки, или той надвишава върховете на скелетните клонки с 5-6 пъпки. Водачът се съкращава над пъпка, която се намира над отреза на чепа.

През втората година се избират продължители

През пролетта на втората година се избират продължители на водача и на скелетните клони. За тази цел са подходящи най-високо разположените клонки. Ако някое от връхните клончета е повредено или расте накриво, продължителят се подбира от по-долу разположените, а най-горното се премахва. Продължителите на скелетните клони се съкръщават около 1/5 до 1/4 от дължината им. По-силните се режат повече, а по-слабите - по-малко. Най-слабите изобщо не се съкращават.

След определяне продължителя на водача се пристъпва към резитба на клончетата по него. Конкуриращите клончета се премахват, а останалите се превиват, за да се превърнат в обрастващи. Обрастващите клонки се премахват при следващите резитби, преди да са станали дебели.

Продължителят на водача се съкращават така, че да има основно положение над продължителите на скелетните клонки. Той се съкращава над пъпка на противоположната страна, на която е наклонен.

След около 4 години дръвчето е оформено

През следващите 3-4 години трябва да не се допусне сгъстяване на короната. Над първия етаж в продължение на две години се оставят на подходящи места по водача 2-3 клонки, от които ще се формират необходимите скелетни клони. Те трябва да сключват с водача в основата си ъгъл, по-голям от 45 градуса, а нагоре той да бъде 45 градуса. Конкурентите на продължителите на водача и скелетните клони винаги се премахват.

Разстоянието от първия етаж до следващия скелетен клон трябва да бъде 60-80 см.

При третата резитба започва формирането на скелетните разклонения. За скелетни разклонения се подбират по-силни клонки. Първото разклонение се оставя на разстояние 60 см от основата на скелетния клон, а второто и третото - на 60-70 см едно от друго.

Най-долните разклонения трябва да сключват ъгъл 55 градуса, а по-горните -ъгъл 60 градуса спрямо скелетния клон, от който израстват.

След подбиране на скелетните клони и разклонения се пристъпва към резитба на дървото. Най-напред се извършва резитба на обрастващата дървесина. Премахват се конкурентите на скелетните клони и разклоненията им, изрязват се всички растящи навътре в короната силни клонки и клонки, конто растат успоредно или се преплитат. По-силни клончета, които растат в свободни пространства или има възможност да се насочат към свободни_места, се наклоняват и се привързват. След като приключи резитбата на обрастващата дървесина, извършва се резитбата на продължителите на водача, скелетните клони и разклоненията им.