Великобритания за пореден път изрази еднозначно подкрепата си за отглеждане на ГМО култури чрез вота си в Брюксел на 27 януари. Тя беше една от осемте държави-членки, които гласуваха за лицензирането на два нови сорта генномодицифирана царевица и за повторното одобрение на вече съществуващ сорт.

Тринадесет държави гласуваха против, а седем се въздържаха. С това крайното решение за одобрението на тези сортове е в ръцете на Европейската комисия.
Според председателя на Аграрния биотехнологичен съвет, Марк Бъкингам, подкрепата на английското правителство се води от научните аргументации в подкрепа на ГМО.

„Трите сорта, които се разискват в Брюксел, не са от значение за Великобритания, тъй като устойчивостта им е насочена към вредители, които не се срещат тук. Но това, че подкрепата е продиктувана от научните изпитвания, е успокояващо. По този начин компаниите в областта на биотехнологиите могат да инвестират уверено“, казва той.
От друга страна анти-ГМО лобито твърдят, че рискът от замърсяване на конвенционалните сортове чрез опрашване е твърде голям, ако ГМО бъдат одобрени за отглеждане на територията на Европейския съюз.

Европейската комисия може да одобри лиценза на генномодицифираните култури, но всяка държава-членка сама трябва да реши дали те да могат да се отглеждат на нейната територия.

В момента само един генномодифициран представител е позволен в Европейския съюз – царевицата сорт MON810, на Монсанто. Тя се отглежда основно в Испания и се ползва за фураж на животните.

Източник: Farmer’s Weekly