Любомир Коралов, наш специален пратеник Търговище-София

Ще започна репортажа за зимните предсезонни дейности на хората на БОЖИДАР МИТОВ, управител на АГРОЕЛИТ, по-различно от обикновено. Оценявам мъдростта на жена ми (над средна възраст), която уточнява кое ѝ е нужно за нормален живот така: не ѝ трябвало много, обикновените неща за всекидневието- храна, топла вода, вестници. И ако може, казва тя, да си направя поне един ремонт я вкъщи, я на селската ни къща. И това ми стига, смята жена ми.

Да, така е, трябва ѝ поне едно ремонтче, за да й бъде пълна годината и къщите ѝ да са в ред. Същата мъдрост, но в съвсем други мащаби идва и от фермерите, които добре знаят цената на точната и навременна подготовка на машинния парк за безпроблемна работа през цялата година.

- Готвите ли машините, които имате, а те хич не са малко, за идващия пролетен сезон?, попитах БОЖИДАР МИТОВ, Агробизнесмен на България за 1997 г., когото посетихме в технобазата на фирмата в търговищкото село Буйново.

- Това е вярно. Нашата фирма АГРОЕЛИТ е оборудвана добре откъм техника. Ние разполагаме с всякакви машини- и за обработка на земята, и за защита на посевите, и за прибиране на реколтата. Зимата е в разгара си, но и пролетта идва... При нас вече е станало традиция подготовката на машините за работа на полето да бъде един непрекъснат процес и то със старт още в края на есента и началото на зимата. Веднага след като приключи жътвата, като се насеят есенниците и се извършат обработките, необходими за през есента започваме планово ремонтите- първо най-спешните машини влизат в работилниците и хангарите, които са отопляеми. Нещо, което е доста важно. И работата започва незабавно. Разбира се, това зависи и от предвидените пари, и от сезонните необходимости, и от наличността на резервни части и техници, които при нас са на високо професионално ниво. В хангарите ще видите, че на работните стендове са разглобени в различна степен машини, които са нужни за пролетната кампания. Те имат предимство. Така процедираме, такава е практиката ни от много години насам. И тя е резултатна. Обикновено нямаме закъснения в реализацията на сезонните агротехнически дейности

Целият ни екип работи в единен ритъм за решението на тази задача, очерта Божидар Митов основните направления на предсезонните грижи на компанията.

Както е нормално намерихме в работилницата около машините и НИКОЛАЙ СЛАВЧЕВ, главен инженер на АГРОЕЛИТ, който отговаря за сектор "Земеделие". Той навлезе в детайли по темата и разказа как екипът на фирмата се готви за пролетната кампания.

Целия текст - в броя на в. "Български фермер" от  днес, 2 февруари