Един млад животновъд, произвеждащ телешко и награден от Фондация "Еврика" за млад фермер на 2016 г., предизвиква ръководния екип на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и държавата, да решат проблемите на сектора.

Само цигани изкупуват животните ни, това е истината, да знаете. Кланиците, където ги има из страната, и те не са на случайни хора, които много добре знаят, че ако не си дадем днес телетата , те след месеци - през май-юни отслабват и от 2 лева за килограм стават 1,50 лева за кило. А при това положение с колегите ми нямаме никакъв интерес да произвеждаме.

Това буквално изплака пред в."Български фермер" награденият за млад фермер на 2016 г. от Фондация "Еврика" едва 27-годишен животновъд Емил Димитров Димитров от с. Устрем, община Тополовград.

Той казва, че от Асоциацията за месодайно говедовъдство, оглавена от Андрей Чалъков, в която членуват той и още над 150 подобни сериозни производители, са имали години наред до 2016 г. немалко, но много съществени предложения към МЗХ, респективно към държавата, за промяна на икономическата ситуация. Никой досега не ги е чул.

За поредна година са останали в папките, а пък производителите са обречени на старите рекети и принуди. В това време сивотата в сектора преобладава

Трябва да се регламентира по някакъв начин с държавна помощ пазарът, на който работим. Редно е да има предпоставки, които да позволяват да получим нормална и достойна цена за продукцията и да не продаваме под себестойност. За това призоваваме от години, казва Емил.

Целият текст - в новия брой на в. "Български фермер" от 2 февруари