При основата, към средата и при върха на всяка пръчка е добре да се провери и състоянието на ликото, както и на дървесината.

За целта трябва да се прережат надлъжно пръчките.

Какво трябва да се гледа

Цветът на здравото лико е зелен, а на измръзналото е тъмнокафяв.

По подобен начин изглеждат багрите и на здравата и повредената дървесина.

Ако е имало студове до минус 20-22 градуса, на което сме свидете тази зима, тогава може да е измръзнала и многогодишната дървесина на стъблото и рамената.

Тогава се налага и тяхната проверка.

За изчисление...

След извършването на тези наблюдения сумирайте повредените и незасегнатите очи и изчислете процента.

Според степента на измръзване ще извършите и резитбата.

Когато процентът на измръзване на главните пъпки в очите е до 25, не се налага никаква корекция, резитбата е нормална.

Ако процентът е между 25 и 70, а ликото е здраво, резитбата се извършва с допълнително натоварване на лозите със зимни очи. Това се постига с удължаване на плодите пръчки и увеличаване броя на чеповете. Натоварването съответства на процента на измръзване.

Когато са измръзнали от 70 до 90 процента от главните пъпки, а ликото и дървесината не са засегнати, лозите се режат само на необходимия брой чепове. От ъгловите очи ще се развият леторасти.На следващата година те ще послужат за поддържане на резитбата.

Когато всички пъпки в зимните очи са измръзнали, лозите се режат на чепове с 1-2 очи, но не на тях ще се разчита, а на спящи пъпки. Те ще се развият в силни леторасти, които ще послужат за възстановяване на нормалната резитба.

Когато при много ниски температури са измръзнали и стъблата, лозите не се режат. Не се предприемат мерки за спасяването им. Ако в основата им се развият лакомци от спящите пъпки, чрез филизене ще оставите два. На следващата година от единия от тях ще формирате нова лоза. Другият начин да възвърнете живота на измръзналите лози е присаждането на разцеп.Разчита се на способността на корените задълго да запазват жизнеността си.