Тя е основна и се извършва през невегетационния период

Резитбата е основно агротехническо мероприятия, което се прави ежегодно и при всички овощни видове.

Основната й цел е да не се допусне дървото да израсте високо, за да може плодовете да се прибират по-лесно. С нея се просветлява и формира короната, регулира се растежа и плододаването и се подмладява плододаващата дървесина.

В зависимост от това, кога се извършва резитбата, тя е зимна и лятна.

Зимната се практикува в продължителен период от време. Тя може да започне още през ноември и да продължи до набъбване на пъпките.

Някои основни акценти

Ако дръвчетата са повече, резитбата може да започне от края на октомври и да продължи през цялата зима.

При извършване на резитбата температурата не трябва да е под минус 5 градуса.

Започва се от семковите видове, костилковите остават за края на периода - през март, а прасковите - по време на бутонизация, малко преди цъфтеж.

През зимата хранителните вещества на дървото се намират в корените и в дебелите части на дървото. Затова дебелите клони не се режат.

Първоначално се формира короната

След 3-ата година се реже за плододаване

В първите години дръвчето се реже, за да се изгради здрав скелет в зависимост от избраната формировка. Резитбата започва още със засаждането и продължава всяка година.

Най-силна е резитбата при праскова, ябълка, круша, слива, а най-слаба - при черешата и кайсията.

Ако не се прави резитба през първите 3 години, по-късно овощарите ще се наложи да режат повече дървесина и ще берат малко плодове.

Резитбата за плододаване започва чак след третата година.

ВНИМАНИЕ!

Ако резитбата на кайсия, череша, вишня и джанка се направи през есенно-зимния период, особено в сурова зима, се предизвиква силно смолотечение.