Кокошарникът ви трябва да е топъл и с ниска влажност - не повече от 60%. Вредно и опасно е течението в зоната на птиците, когато температурата на въздуха е ниска, а влажността - висока.

Ако помещението ви е високо и без таван, преустройте кокошарника на височина около 2,5 м от пода. Може да не го изработвате с топлоизолация, а да бъде от подръчни леки и евтини материали - фазер, пресован картон, тънки дъски и др. В тези случаи таванът служи като механична преграда срещу издигането на топлия въздух към покрива.

Добре заредената и поддържана постеля намалява загубите на топлина близо два пъти в сравнение с помещение без постеля. Наличието на дебела постеля се отразява добре и на температурата и влагата в помещенията и улеснява проветряването им.

Внимание, стопани! Избягвайте съчетанието на ниски температури и висока влажност в помещението, където отглеждате кокошките. Тогава се увеличават загубите на топлина в организма и настъпва неговото бързо охлаждане. Това води до простудни заболявания и свързаните с това загуби на средства за лечение, от повишена смъртност, по-голям разход на фураж и от намалена носливост.