Въпрос:

Уважаема редакция, винаги съм разчитал на вашите отговори по въпроси, които ме вълнуват относно домашното производство на вино и ракия.

Сега имам един проблем, за които бих желал, ако можете да ми дадете пояснение.

Вече втора година около кранчето на съда за ферментация се събират много голямо количество винени мушици.

Зная, че може и да е нормално, но бихте ли ми казали, как мога да ги отстраня?

Васил Димитров,

град Разград

Отговор:

Според нашия консултант инж. Николай Бакалов това е естествено и във винените изби често се среща.

Ако обаче ви дразни в домашни условия и искате да отстраните мушиците, можете да използвате серниста киселина

Просто отделете малко от нея, сложете на тампон и хубаво намажете кранчетата и покрайнините на съда. Мушиците не я обичат.

Между другото винените мушици (дрозофила), наречени още виненки, винарки и други, се появяват на места, където открито се съхраняват съдове, съдържащи мъст, вино, оцет, ферментирали плодови материали и гроздови джибри.

Появата им около виното не е непременно показател, че в средата, в т.ч. и във виното, протича оцетно-кисела ферментация!

Сигналът обаче може да подсказва, че има някаква опасност, защото винените мушици са и един вид преносители на немалко болестотворни микроорганизми.

Могат да бъдат преносители и на опасните оцетно-кисели бактерии, които на практика са в състояние да инфектират виното.

За да се предотврати опасното оцетно вкисване на вината, в избата трябва да се поддържа висока хигиена. Да се почистват остатъците от органичната материя, включително от вино, мъст, джибри по съдове и стени.