Въпрос:
Тази година гроздето ми не беше добре узряло и му прибавих захар.
Добре ли съм постъпил, това ни пита читателяг Здравко Балинов.
Отговор:
Ако гроздето ви е било недозряло, в този случай добавянето на захар няма с нищо да ви помогне за повишаване на качеството на виното, освен да получите по-висок алкохол.
Преди да се добави захарта, трябва добре да се разбърка гроздовата каша и да се измери със захаромер какво е действителното съдържание на захарта в плода.
Например:
Ако имате бяло грозде със 17% захар, можете да добавите по 3 кг захар на всеки 100 кг грозде.
Предозирането на захар над 25% /общо количество на захарта/ става причина захарта да не може да изферментира докрай и тогава виното ще остане сладко.
Освен това недозрялото и зелено грозде съдържа високи количества винена и ябълчна киселини - затова в подобни случаи трябва да направи откисляване на мъста или кашата
То се извършва най-добре с:
Калиев бикарбонат - 1 грам неутрализира 0,77 грама винена киселина.
Салциев карбонат - 1 грам неутрализира 0,67 грама винена киселина.
Внимание:
При добавянето на откисляващото средство трябва кашата да се разбърква непрекъснато.
Да се внимава да не се предозира откислителят.
Не е препоръчително стопаните на своя глава да увеличават дозата на препарата /някои го правят за по-сигурно/, защото това почти винаги довежда до внезапно и необратимо влошаване на качеството на виното.
Коментари