В някои години може да се каже, че наистина на виното нещо му липсва, а и майсторите не могат да намерят най-точните обяснения за това.
Тази година не би трябвало да е подобна, защото според специалистите и енолозите реколтата беше с много добро качество, особено за производството на червени вина.
Затова експертите смятат, че при спазване на технологията за домашно производство, вино 2016 трябва да притежава и екстракт, и цвят, и оптималните аромати.
Само в някои райони, в които гроздоберната кампания е протекла успоредно с извънредни условия, стават повече и предпоставките за дефекти в качеството.
По време на отминалата кампания имаше високи температури, по време на ферментацията - също. Тя протичаше бурно и температурата в съдовете беше висока.
При такива условияима предпоставки за развитие на оцетно кисели бактерии които пък са в състояние да инфектират.
Ценен съвет:
Когато след жега стане изведнъж хладно, това може да е станало причина да се затормози ферментацията и тя да не протича нормално.
Подобни аномалии в температурата в някои райони може и тази година да са попречили на нормалното ферментиране.
Коментари