Опра Уинфри е американска телевизионна икона, актриса, продуцент, медиен магнат и една от най-влиятелните жени в шоу бизнеса. Тя е обявена за най-богатата афроамериканка на XX век. В своето авторско ток-шоу, което тя води над 25 години (последното й шоу е излъчено на 25 май 2011 г.), Опра неведнъж е разкривала съкровени тайни на знаменитостите. Но се оказва, че и самата тя има своя тайна - хоби, превърнало се впоследствие в успешен бизнес, а именно ферма за биопродукти на Хавайските острови.

Детството на Опра Уинфри преминава в малка ферма в гр. Косциаско, щата Мисисипи. Там бъдещата телевизионна звезда прекарва дълго време в градината с любимата си баба Хети Мей, където отглеждали зеленчуци, плодове и дори билки. По думите на знаменитата телевизионна водеща те никога не купували от града хранителни продукти. А когато малката Опра боледувала, баба й винаги й правела отвари от тяхната градина.
Опра Уинфри признава, че никога не е мислела, че земята някога отново ще я привлече. Но когато посетила първи път остров Мауи (вторият по големина на Хавайските острови), това я върнало в деството, когато заедно с баба си се занимавали със земеделие.

И така хавайските приключения на Опра Уинфри започват преди две години, когато най-добрият й приятел, нейн личен треньор и диетолог Боб Грийн й предложил да купи земя в този район. Опиянен от времето, планините и океана, Боб дълги години посещавал близките острови в търсене именно на "идеалното място".

И пак преди две години Опра обявява, че в близко време се готви да пусне собствена марка органични зеленчуци, а именно "Oprah’s Farm".

Ето какво разказва тя за своята хавайска ферма:

Преди няколко години купих земя на остров Мауи. Знаех, че преди това тук е имало голяма зеленчукова ферма, но отначало не мислех да се заемам с градинарство, пише Опра в своя авторски блог. Но Боб Грийн я убедил да се заеме сериозно със земеделие. Той започнал да събира информация за острова и най-вече защо храната там е толкова скъпа. И установил, че около 90% от храната се внася от континента. И тогава Боб и Опра решават, че ако ще отглеждат вкусна и здравословна храна сами, то могат успешно да я продават на местните жители.

Според Опра повечето съвременни здравословни проблеми са свързани с това, че ядем нездравословна храна. Заради недостига на хранителни вещества в храната, купена в супермаркетите, телата ни изпитват дефицит на калории и витамини, вследствие на което преяждаме. А храната, отгледана собственоръчно без химикали, е много по-полезна и по-засищаща.

Зеленчуковата ферма на Опра се намира на почти 1200 м надморска височина откъм затихналия вулкан Халикал, където слънцето грее целогодишно и падат голямо количество валежи.

Уинфри обработва 6,5 ха земя за засаждане на различни зеленчуци (цвекло, зеле, репички, чушки, домати, картофи, моркови и много други) и плодове (лимони, лайм и портокали).

Бившата телевизионна звезда работи съвместно с местната група за управление на ресурсите Bio-Logical Capital. Целта на сътрудничеството е да се прави експертна оценка на почвата за увеличаване на разнообразието на отглежданите култури и за получаването на по-качествена продукция.

А Боб Грийн обяснява, че им отнело доста време, за да намерят оптималния начин за реализация на продукцията. Отначало Боб просто вървял по пътя, натоварен с чувал салати и ги предлагал на минувачите: "Здравейте, не искате ли малко салата? Сам съм я отгледал! Вземете, много е вкусна." Но това вече е зад гърба им. Днес островитяните от Мауи вече познават и купуват с удоволствие продукцията от фермата на Опра.

Фермата произвежда над 260 кг месечно органична продукция. Боб Грийн обяснява, че богата на хранителни вещества почва позволява събирането на богата реколта. А за наторяване използват само органични продукти като например яйчени черупки.
Но медалът винаги има две страни. Някои дребни местни фермери се опасяват от евентуален аграрен монопол от страна на Уинфри. Те смятат, че нейната ферма може да е заплаха за техния бизнес. Други пък мислят, че процъфтяващият бизнес на Уинфри може да доведе до покачване на цената на земята в района.

Но Боб Грийн отбелязва, че местните земеделци могат да открият положителен аспект от фермерската практика на Уинфри, а именно - процъфтяването на органичното земеделие на остров Мауи. Последното, което Опра би искала, е да оказва натиск на агробизнеса в района, обяснява Грийн.