Ваня Велинска Варна, Добрич

Октомври е към края си, но сеитбата на пшеницата все още продължава. Дори в Добруджа, житницата на България, по неофициалнни данни, са засети около 70 на сто от предвидените площи.

Разбира се, основни виновници за това са първо сушата, която затрудни обработките, а после валежите, който за по няколко дни спираха сеитбата. Да, все още има полета, които са на угар, и на които трябва да се направят последни повърхностни обработки, а после и да се засеят.

Това обаче са сравнително малко площи. След последните дъждове тези полета ще се нуждаят от 4-5 дни, за да просъхне почвата и да се пристъпи към работа.

Въпреки, че на места ще има закъсняла сеитба, няма основания за сериозни притеснения. Повечето фермери, смятат, че ще успеят да дозасеят в близкките дни, тъй като времето вече е доста по-благоприятно.

Състоянието на останалата част от площите в района на Добрич, Генерал Тошево, Балчик, заети с пшеница и ечемик, е сравнително добро. Много полета бяха засети преди дъждовете, което се води в оптимален срок на сеитба, според сортовите характеристики, а и по препоръките на семенарските фирми.

Към този момент повечето растения са във втори лист със зачатъци на трети лист.

Повишавенето на температурите, което се наблюдава от няколко дни, ще позволи на растенията да продължат развитието си, а посевите да се изравнят. Важно е и да започне физологичното образуването на брадестият тип коренова система, която ще позволи на посевите да презимуват успешно.

Във Варненска област сеитбата на пшеницата също продължава. Падналите дъждове през октомври благоприятстваха покълването и поникването на засетите есенници. Голяма част от площите са във фаза поникване - първи лист.

Видимо пшеницата и ечемикът не страдат от дефицити и стресове, но на места има и проблеми. Затова е препоръчително фермерите да вземат своевременно мерки, за да ги решат. Още повече че в района на Добруджа и Варна производителите сеят висококачествени сортове и гонят високи добиви от тях.

За да си гарантират отлични резултати на жътва, специалистите от Екофол препоръчват да се използва комплексния биостимулатор от новата серия на Амино Експерт - Амино Експерт Протект, който е подходящ за прилагане през есента. Продуктът осигурява всичко необходимо за стимулиране на вкореняването, коренообразуването и братенето. И тъй като съдържа и пълен набор от аминокиселини и микроелементи, спомага да се натрупат пластични вещества и захари в листната маса на младите растения. Така те не проявяват хранителни дефицити и стават много по-устойчиви на болести и стресове от неблагоприятните условия на средата.

При другата есенна култура - рапицата, състоянието на посевите също е доста различно. В повечето райони на Североизточна България растенията са във фаза 4-6-и лист. Фермерите се справиха с житната самосевка, сега предстои третиране с инсектицид срещу рапична оса. Някои производители споделят, че ще внесат и фунгицид с превантивна цел.

Според наблюдения на агроспециалисти, около 30 на сто от посевите в Добруджа са в изостанало състояние. Растенията са в 3-и лист, с много тънък корен, който може да закърнее. А това ще наруши образуването на коренова шийка и достигане на оптимална фаза за презимуване на рапицата. В такива случаи се препоръчва да се приложи доказалият се в практиката Лактофол Основен + Бор. Аминокиселините, органичното вещество и пълният набор от микроелементи ще осигурят готова, лесно усвоима храна за младите растения, за да се избегнат последствията от изоставането на физиологичните процеси.

Във Варненко есента беше трудна за подготовката и сеитбата на рапица. На много места продължителната суша през лятото се оказа лимитиращ фактор за сеитба на културата. През септември паднаха различно количество валежи, а на отделни места - нямаше. Това доведе до динамична картина в рапичните посеви, които се оказаха съвсем естествено и в различна фаза на развитие. В момента има растения от 2-и до 7-и лист. А за да могат рапичните посеви да устоят на ниските температури и да презимуват успешно, трябва да формират дълбок корен и листна розетка от плътни и здрави листа без дефицити на микроелементи.

На забавените във фазово отношение рапични посеви с 2-3 листчета, е необходимо да се осигури подаването на балансиран комплекс от микроелементи. Подходящ в случая е Лактофол Основен + Бор и Амино Експерт Протект. Внасянето на някои от тях ще помогне да се навакса част от пропуснатото време, поради неблагоприятните климатични условия.

Други от рапичните посеви, макар че са във фаза 7-и лист, са с не добре развит и укрепен корен. На такива посеви е необходимо да се подаде специализиран и балансиран тор, който да насочи енергията на развитие на растението към корена, да скъси междувъзлията и да уплътни листата. Решението е Цинак + Бор. Дългогодишните наблюдения показват много добро повлияване на растенията след тези листни подхранвания и още по-добър старт през пролетта.