Европейският орган по безопасност на храните за първи път публикува пълен доклад за използването на бета-антагонисти и в частност на групи добавки с наименованието зилпатерол в комбинираните фуражи за едър рогат добитък.
Според резултатите от изследвания на литературни източници европейският регулатор прави следните изводи: настоящите научни данни са явно недостатъчни, за да се определи точно наличието на вреда при използването на тази група препарати.
Днес тези добавки масово се използват в Северна Америка за по-бърз растеж на животните - 7,5 мг на 1 кг комбиниран фураж. В Европейския съюз използването им е забранено.
В рамките на изследването учените от EFSA установяват, че добавянето на бета-антагонисти в комбинирания фураж вероятно води до известно увеличение на смъртността, до ускоряване на сърдечните съкращения, до учестено дишане, както и до агресивно поведение на животните.
Заедно с това според представители на EFSA наблюдаваните ефекти може и да не са пряко свързани с използването на препарата в препоръчваните дози. Във всеки случай съществуващите данни са недостатъчни,  е заключението на EFSA.